Home Magazine Beste Wasdroger? Het ultieme advies

Beste Wasdroger? Het ultieme advies

220
0
Deel:

Na urenlang uitgebreid onderzoek naar alle wasdrogers, ervaringen, populariteit en tests hebben we voor jou het ultieme en onafhankelijke advies als je een wasdroger gaat kopen.


5 vragen beantwoorden om de wasdroger te vinden die het beste bij jou past. Doe de wasdroger keuzehulp!


Waar moet je op letten bij het kopen van een wasdroger?

1. Soort wasdroger

De eerste keuze die je moet maken is de meest belangrijke. Er zijn namelijk 3 soorten: 1. Afvoerdroger, 2. Condensdroger, 3. Warmtepompdroger.

AanschafprijsEnergiezuinigheidLuchtafvoer nodig
AfvoerdrogerGoedkoop
(+/- € 350)
Niet zuinig
(+/- € 50 p/j)
Ja
CondensdrogerGemiddeld
(+/- € 500)
Niet zuinig
(+/- € 60 p/j)
Nee
WarmtepomdrogerDuur
(+/- € 800)
2 keer zo zuinig
(+/- € 25 p/j)
Nee

Afvoerdroger
Voor een afvoerdroger is een afvoer naar buiten (gat in de muur) nodig, om de warme lucht af te voeren. Een groot voordeel van de afvoerdroger is dat hij het goedkoopst in de aanschaf is. Echter in het gebruik is hij duur: een afvoerdroger is geen energiezuinige droger.

Een voorwaarde voor een afvoerdroger is dat je een luchtafvoer op de plek van de droger hebt (of een raam boven de droger en het niet erg vindt om een luchtafvoerslang uit het raam te steken). Kies voor een afvoerdroger als je graag een droger hebt die goedkoop is in de aanschaf.

Condensdroger
Een condensdroger is net als de afvoerdroger niet heel zuinig. De condensdroger voert de vochtige lucht niet af naar buiten, maar vangt de vocht op in een condensbak of voert deze direct af via de waterafvoer. Een condensdroger is dus een prima alternatief als je geen luchtafvoer via een gat in de muur hebt. Je kiest voor een condensdroger als je geen luchtafvoer hebt en een lage aanschafprijs belangrijker vindt dan lagere energiekosten.

Warmtepompdroger
Een warmtepompdroger is gemiddeld een paar honderd Euro duurder in de aanschaf, maar is veel energiezuiniger dan een condensdroger en een afvoerdroger. Als je gemiddeld 2 tot 3 keer in de week droogt, dan verdien je de hogere aanschafkosten in 8 jaar wel ongeveer terug. En je hebt een stuk minder energie verbruikt wat goed is voor het milieu. Als je het niet erg vindt om wat meer te betalen voor de aanschaf en je droogt gemiddeld twee keer of meer in de week, dan is een warmtepompdroger een hele goede keus voor jou.

2. Met waterafvoer of condensbak?

Als je kies voor een condensdroger of een warmtepompdroger, dan kan je kiezen uit twee soorten modellen: met condensbak of met waterafvoer. Je droger moet vocht dat hij uit de kleding haalt kwijt en een model met condensbak vangt dit op in een bak die je elke droogbeurt moet legen. Verreweg de meeste modellen maken echter gebruik van de waterafvoer om het condensvocht kwijt te raken. Je hoeft dan dus niet elke keer na het drogen de condensbak te legen.

3. Hoe groot is je huishouden?

Hoe groter je gezin hoe meer was je te drogen hebt. Het is goed om de capaciteit van je droger af te stemmen op de capaciteit van je wasmachine: het heeft geen zin om een extra grote droger voor 9 kg wasgoed te kopen, als je wasmachine maar 7 kg tegelijk kan wassen.

We hanteren de volgende maatstaf:

GezinsgrootteAanbevolen capaciteit
Klein gezin (1-2 personen)Vulgewicht t/m 7 kg
Normaal gezin (3-5 personen)Vulgewicht 7 t/m 8 kilo
Groot gezin (6+ personen)Vulgewicht 9 kilo en meer

 

4. Geluid: waar komt de wasdroger te staan?

Als de wasdroger direct in of vlakbij je leef- of slaapruimte staat is het fijn als je hem bijna niet hoort, dan is het verstandig om een stille wasdroger te kopen. Op zolder, in een washok of een bijkeuken maakt het niet veel uit als het geluidniveau wat hoger is en kan je gerust kiezen voor een wat luidere wasdroger.

Het geluidsniveau wordt aangeduid met het aantal decibel. Een stille wasdroger is heeft een geluidsniveau van hooguit 65 dB.

GeluidWaar komt de wasdroger?Aantal dB tijdens centrifugeren
StilIn of vlakbij leef- of slaapruimteTot 65 dB
Minder stilIn aparte ruimte (bijv. zolder/ washok/bijkeuken)Boven 65 dB

 

5. Uitgestelde start

Met een uitgestelde start functie kan je zelf bepalen wanneer de wasdroger moet starten. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld ’s nachts de was wil laten drogen, omdat de stroom dan goedkoper is. Of als je de droger wil laten starten nadat je volgende was klaar is, omdat je wasmachine en je droger op dezelfde stroomgroep zitten en ze beter niet tegelijk kunnen draaien.

Deel:
Article title

Laat een reactie achter