Home Magazine Strijkijzer kopen: zo vind je de strijkijzer die bij jou past

Strijkijzer kopen: zo vind je de strijkijzer die bij jou past

208
0
strijkijzer koopgids - philips stoomstrijkijzer

Hoewel strijken voor de tv of met een lekker muziekje op misschien nog best te doen is, is deze huishoudelijke klus maar voor weinig mensen een hobby. Voer jij ook regelmatig – niet geheel vrijwillig – de strijd tegen kreukels en vouwen om netjes voor de dag te komen? Zorg dan in ieder geval dat je een strijkijzer hebt dat naar wens werkt.

Bekijk alle modellen en vergelijk alle prijzen in ons strijkijzer productoverzicht

3 verschillende types strijkijzers

Over het algemeen maken de meeste moderne, degelijke strijkijzers anno 2017 gebruik van stoom. De een is alleen wat krachtiger dan de ander.

Het ‘normale stoomstrijkijzer’

Het gewone stoomstrijkijzer gebruikt een constante hoeveelheid stoom en is vaak lekker compact. Dit type strijkijzer is geschikt voor simpel strijkwerk. Hij is minder krachtig dan de andere types.

De stoomgenerator-strijkbout

De stoomgenerator heeft een aparte watertank en produceert stoom onder hoge druk. Deze strijkbout is sneller, lichter en er past meer water in de tank, waardoor je langer kunt doorstrijken als er een flinke berg met strijkwerk op je ligt te wachten.

Het strijksysteem

Een strijksysteem is de grootste van de 3 types strijkijzers. Een strijksysteem bestaat uit een strijkplank met een ingebouwde stoomgenerator. Deze heeft zowel een aanzuig- als blaassysteem. Met de combinatie van deze systemen heb je in een handomdraai kleding zonder plooien, vouwen en kreukels. Dit strijkijzer is met name geschikt als je zeer regelmatig veel moet strijken, maar het is ook gelijk de duurste van allemaal.

Wat kost een strijkijzer?

Niet geheel verrassend, is de prijs van een strijkijzer afhankelijk van wat hij kan. Het kostbaarste onderdeel van de strijkbout is meestal de strijkzool. Een simpel, goedkoop strijkijzer (meestal zonder stoom) heb je al voor een euro of 15 a 20. De wat betere en luxere strijkijzers – waaronder de stoomgeneratoren – kunnen zelfs meer dan €200,- kosten, maar beginnen al bij €50,-. Wees dus niet bang. Voor een goed strijkijzer van een A-merk hoef je al lang je spaarpot niet meer te breken.

Let hierop bij de aanschaf van een (stoom)strijkijzer

Beeld: Tefal.

Kun je de temperatuur instellen?

Katoen kun je lekker heet strijken, maar met synthetische stoffen moet je uitkijken. Voor je het weet heb je een gesmolten hoopje kleding aan je strijkijzer kleven. Bij de meeste strijkijzers kun je gelukkig handmatig de juiste temperatuur instellen. Zo voorkom je strijkongelukjes. Er worden tegenwoordig echter ook strijkijzers gemaakt die automatisch op een ‘veilige’ temperatuur strijken. Dan hoef je niet eens meer in het wasvoorschrift te kijken.

Kun je de stoomtoevoer regelen?

De echte strijkpro’s strijken kleding eerst zonder stoom en laten daarna hun stoomstrijkijzer het werk doen. Het zelf kunnen regelen van de stoomtoevoer is dan ook geen overbodige luxe. Hoeveel stroom jouw potentiële strijkijzer kan produceren, wordt meestal aangegeven in grammen per minuut. Gelukkig kun je bij de meeste moderne strijkijzers zelf bepalen hoeveel stoom je gebruikt.

Wat is een normale hoeveelheid stroom? Houd er rekening mee dat een gewoon stoomstrijkijzer ongeveer 30 gram per minuut stoomt, en dat een stoomgenerator makkelijk de 100 aantikt.

strijkijzer koopgids - waterreservoir bijvullen

Hoe groot is het waterreservoir?

Ligt er een grote hoop schone was te wachten op een strijkbeurt? Hoe groter het waterreservoir, hoe meer je in één keer kunt strijken. Stoomgeneratoren hebben standaard een groter waterreservoir dan stoomstrijkijzers. Een generator kan namelijk harder stomen, maar gebruikt hierbij wel meer water. Logischerwijs wordt je ijzer wel zwaarder (en groter) naarmate er meer water in past.

Bij de meeste strijkbouten kun je eenvoudig zien wanneer je het water bij moet vullen, en sommige ijzers hebben zelfs een lampje dat aangeeft dat je het waterreservoir moet vullen.

Hoe eenvoudig is het bijvullen van water?

Hoe makkelijk je het reservoir bijvult, verschilt nogal per strijkijzer. Waar zit het klepje? Kun je het water bijvullen zonder het strijkijzer vast te houden en komt er een vulbekertje bij je strijkijzer?

Een flexibel snoer strijkt fijner

Niets zo vervelend als in de knoop zitten met het snoer van je strijkijzer. Als je snoer niet flexibel is, kan het je al snel beperken in je bewegingsvrijheid. Zorg dus dat het snoer lang genoeg, op de goede plek uit het strijkijzer komt én dat het bij voorkeur ook een tuimelsnoer is. Zo zit het snoer niet in de weg tijdens een strijkbeurt. Een snoerloos exemplaar is tegenwoordig trouwens ook een optie, maar wel wat kostbaarder.

Hoeveel vermogen heeft je strijkijzer?

Niemand wil lang wachten totdat het strijkijzer is opgewarmd. Het gewicht en het vermogen van je strijkijzer bepalen uiteindelijk hoe lang het duurt voordat je strijkbout klaar voor gebruik is. Een regulier strijkijzer heeft een vermogen van tussen de 800 en 2.500 watt. Hoe meer vermogen, hoe eerder je ijzer ready to go is.

strijkijzer koopgids - strijkzool

Beeld: Tefal.

Heeft het strijkijzer een brede strijkzool met punt?

De strijkzool is een grote, bepalende factor bij hoe goed je strijkijzer het doet. De meeste mensen strijken het prettigst met een strijkijzer dat een brede strijkzool heeft en een puntje waarmee je makkelijk in de hoekjes en rondom details kunt strijken. De zool is altijd gemaakt van metaal. Wel type verschilt per merk en strijkijzer. Soms wordt er enkel een coating gebruikt. Emaille is erg prettig om mee te strijken omdat je ijzer over je was heen glijdt en het is ook nog krasbestendig. Voor rvs is dit minder het geval, maar je zult nooit 100% weten of jouw ijzer slechts een coating heeft of volledig van een duurzaam materiaal is gemaakt.

De beveiliging van je strijkijzer

Heb je nou wel of niet je strijkijzer uitgezet? Maar even terug naar huis dan om te checken. Tegenwoordig komen dit soort scenario’s steeds minder voor omdat steeds meer modellen uitgerust zijn met een beveiliging. Het strijkijzer schakelt dan – dankzij een bewegingssensor – automatisch uit na een bepaalde tijd.

Heeft je strijkijzer extra snufjes?

Naast zo’n handig beveiligingssysteem, heb je ook steeds meer strijkbouten die allerlei handige functies en snufjes hebben. Zo hoef je nooit meer te ontkalken met een zelfreinigend kalksysteem, wordt het geen waterballet met strijkijzers met druppelstop en kun je tegenwoordig zelfs verticaal strijken. De moeite waard om eens goed te checken welke handige opties je strijkijzer nog meer heeft. Het maakt je huishoudklus een stuk prettiger.

Veelgestelde vragen over het strijkijzer

Is het mogelijk water bij te vullen tijdens het strijkwerk?

Bij een gewoon stoomstrijkijzer vul je de watertank van tevoren. Tijdens het strijken kun je hem bijvullen een waterkan bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er genoeg gewone stoomstrijkijzers waarbij je de tank tijdens gebruik kan bijvullen. In het geval van de stoomgenerator is de capaciteit van het waterreservoir het belangrijkst om rekening mee te houden. Hoe groter de capaciteit, des te kleiner de kans dat je hem bij hoeft te vullen tijdens het strijken. De meeste strijksystemen hebben een afneembaar waterreservoir. Je hoeft dan nooit bang te zijn dat het reservoir leeg raakt tijdens het strijken.

Hoeveel stoomkracht heb ik nodig?

Er zijn enkele factoren die bepalen hoeveel stoomkracht je strijkijzer heeft. Dit wordt vaak uitgedrukt in stoomproductie en maximale stoomdruk. Stoomproductie wordt gemeten in gram stoom per minuut. Hoe meer stoom er per minuut wordt geproduceerd, des te sneller kreukels uit kleding worden verwijderd. De hoogte van de stoomdruk wordt uitgedrukt in bar. Ook de hoogte van de druk heeft invloed op de snelheid waarmee kreukels glad kunnen worden gestreken.

Hoe zit het met kalk bij strijkijzers?

Strijkijzers werken op water en water bevat kalk. Het is belangrijk je strijkijzer op tijd te ontkalken om de levensduur ervan te verlengen en vlekken op kleding te voorkomen. Veel strijkijzers hebben een apart systeem om met kalk om te gaan. Zo zijn er zelfreinigende systemen. Deze vereisen de minste inspanning. Het systeem zorgt ervoor dat kalk automatisch uit het apparaat wordt gestoomd. Ook makkelijk zijn cartridges of tabletten die je in je apparaat stopt. Deze moeten alleen wel iedere 3 maanden worden vervangen. Kalkverzamelaars of reinigingsdoppen zijn uitneembaar en moeten handmatig schoongemaakt worden.

Zijn er strijkijzers die zichzelf kunnen uitschakelen?

De vraag of je het strijkijzer wel hebt uitgezet, bezorgt veel mensen kopzorgen. Gelukkig zijn er veel strijkijzers die zichzelf automatisch na verloop van tijd uitschakelen of zichzelf uitschakelen wanneer zij niet meer gebruikt worden. Wel zo veilig!

De beste merken strijkijzers

Een strijkijzer uitkiezen dat bij je past, kan een flinke klus zijn. Simpler maakt het je graag wat makkelijker.

Uit de strijkijzertest van de Consumentenbond (2016) blijkt dat de Philips Azur Performer Plus groot favoriet is. Zowel de modellen GC4511/40 en GC4511/20 zijn ongeëvenaard. Het Tefal FV3910 Easygliss strijkijzer werd als beste koop bestempeld. Geheimpje: tussen de GC4511/40 en GC4511/20 van Philips zit weinig verschil. Alleen de kleur is anders. Eigenlijk is dit dus hetzelfde apparaat. Het Philipsmodel scoort vooral goed op levensduur en krasbestendigheid, terwijl het Tefal-strijkijzer het beter doet qua strijkresultaat.

Als we deze testresultaten naast de bestverkochte strijkijzers in populaire webshops leggen, zien we dat dit mooi overeenkomt. Bijna hadden Philips en Tefal de complete top 10 veroverd, ware het niet dat Braun ook een strijkijzer heeft die goed scoort (Braun TexStyle 7 TS765A). Stuk voor stuk laten ze DeLonghi, Siemens en Bosch ver achter zich.

Vergelijk ook prijzen en specificaties van stoomstrijkijzers eenvoudig via Simpler. Zo kun je snel en gemakkelijk een doordachte keuze maken waar je geen spijt van zult hebben.

strijkijzer koopgids - philips stoomstrijkijzer

Beeld: Philips.

Conclusie: wat is de het beste strijkijzer voor jou?

Strijken kunnen ze allemaal. De een verlost je sneller van kreukels en vouwen terwijl je met de ander een preciezer resultaat bereikt. Als je een goedkoop strijkijzer koopt, dan zullen ze allemaal ongeveer hetzelfde presteren. Doet wat het moet doen, maar verwacht geen wonderen. In het wat hogere segment zul je ook merken dat het verschil in kwaliteit om de hoek komt kijken. We raden je dus aan om wat te investeren in een goed stoomstrijkijzer waarmee je die bergen strijkwerk in no-time trotseert. Pak je wensenlijstje erbij en leg dat naast de strijkijzers van Philips en Tefal, dan kún je bijna geen foute keuze maken.

Deel:
Article title

Laat een reactie achter