Home Magazine Stofzuiger kopen? Dit is waar je op moet letten

Stofzuiger kopen? Dit is waar je op moet letten

236
0
Stofzuiger

Na uitgebreid onderzoek naar stofzuigers, ervaringen, populariteit en tests hebben we voor jou het ultieme en onafhankelijke advies als je een stofzuiger gaat kopen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een stofzuiger?

1. Stofzuiger met of zonder zak?

Vroeger hadden alle stofzuigers een stofzuigerzak, maar tegenwoordig bestaan er ook die zonder zak werken. In plaats van de zak weg te gooien, dien je de stofzuiger te legen.
De voor en nadelen op een rijtje:

Zonder zak
Een groot voordeel van de stofzuiger zonder zak is dat je geen zakken meer hoeft te kopen; je bespaart dus geld. Daarentegen zijn stofzuigers zonder zak in de aanschaf gemiddeld wel iets duurder. Een nadeel van een stofzuiger zonder zak is dat het legen een stoffiger klusje is.

Met zak
Het voordeel van een stofzuiger met zak is dat deze makkelijker te legen is. Je haalt gewoon de zak eruit en gooit hem weg. De opvangcapaciteit van een stofzuiger met zak is meestal ook groter, dus je hoeft hem minder vaak te legen. Nadeel is wel dat je dan te maken hebt met terugkerende kosten van het kopen van zakken.
Je kunt hiernaast ook nog kijken naar de inhoud van de stofzuiger. De inhoud verschilt namelijk van 1 liter tot aan 15 liter. Wanneer u een grote (leef)ruimte heeft, met veel anderen samenwoont of huisdieren heeft, doet u er verstandig aan om een stofzuiger te nemen met een grotere inhoud. Wanneer u alleen woont heeft u al snel genoeg aan een aantal liter inhoud.

2. Stofzuiger met of zonder snoer?

Er is weinig zo irritant als constant de stekker uit het stopcontact moeten halen, omdat het snoer het niet redt. Daarom zijn er nu ook stofzuigers met een batterij op de markt. De voor- en nadelen op een rij:

Stofzuiger zonder snoer
Deze stofzuigers werken door middel van een accu die voorafgaand moet worden opgeladen. Uiteraard worden ze geprezen vanwege de wendbaarheid en de mogelijkheid om ook in de kleinste hoekjes te kunnen. Maar online is ook veelal te lezen dat deze stofzuigers een hoge laadtijd hebben tegenover een lage prestatietijd, waardoor het kan gebeuren dat hij tussendoor moet worden opgeladen. Dit lijkt op het probleem van tussendoor de stekker verwisselen van stopcontact.

Stofzuiger met snoer
Uiteraard kun je ook gaan voor een stofzuiger met een extra lang snoer. Normale stofzuigers hebben een snoerlengte van 6-8 meter. Maar ze zijn er ook met een afstand van 15 meter. Scheelt minstens één keer verwisselen van stopcontact.
Wil je het jezelf nou helemaal gemakkelijk maken, dan hebben wij eerder al een artikel geschreven over de robotstofzuiger.

3. Stofzuiger die weinig geluid maakt?

Als je stofzuigt terwijl er toch verder niemand last van heeft, dan maakt het niet veel uit of hij stil is of niet. Maar als je het geluid van een stofzuiger zelf irritant vindt of regelmatig stofzuigt terwijl kinderen liggen te slapen of er televisie gekeken wordt, dan is het fijn als je een stofzuiger hebt die stil is.
Het geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibel. Een hele stille heeft een geluidsniveau onder de 70 dB. Als je niet een hele stille stofzuiger hoeft, maar ook niet een hele luidruchtige wilt kopen, dan doe je er goed aan om er een met een geluidsniveau onder de 80 dB te kopen.

Geluidsniveau
StilTot 70 dB
NormaalTot 80 dB
Geluid maakt niet uitAlle, ook boven de 80 dB.

Vanaf september 2017 zal het maximale geluidsniveau van stofzuigers maximaal 80 dB zijn. Stofzuigers met een hogere dB mogen nog verkocht worden totdat ze zijn uitverkocht.

4. Gewicht van de stofzuiger

Uiteraard hebben bijna alle stofzuigers tegenwoordig wieltjes, maar wanneer je het gehele huis stofzuigt ontkom je er niet aan om ‘m geregeld een trap op te moeten tillen. Let daarom ook op het gewicht van het apparaat.

5. Kan ik energiezuinig stofzuigen?

Leveranciers van stofzuigers zijn verplicht een energielabel bij te voegen aan het product. Deze label geeft aan op een schaal van A+++ (meest energiezuinig) tot D (minst energiezuinig) hoe zuinig het apparaat is. Een A+++-klasse stofzuiger kan in vergelijking met een D-klasse al tot een besparing van €70,- leiden gedurende de levensduur van het product.
Naast dat het je geld kan schelen, is het ook voor het milieu beter om rekening te houden met dit label. Vanuit de Europese Unie wordt er nu al gezorgd dat apparaten met een lagere klasse dan A niet meer verkocht mogen worden. Maar mocht je in het bezit zijn van een apparaat met een lage klasse, is het zeker de moeite waard om een nieuwe machine aan te schaffen.

Waar kun je nog meer op letten?

6. Heeft iemand in je huishouden astma of stofallergie?

Als iemand in je huishouden astma of stofallergie heeft, dan is het aan te raden om een stofzuiger te kopen met een extra sterk filter. Een stofzuiger blaast altijd wat lucht uit en een stoffilter zorgt ervoor dat er zo weinig mogelijk stofdeeltjes in de uitgeblazen lucht zitten. Als je geen astma of allergieën hebt, dan is elke stofzuiger in principe prima. Maar als iemand in je huishouden wel last heeft van astma of stofallergie, dan kun je het beste kiezen voor een extra sterk stoffilter, namelijk HEPA 13 of HEPA 14. Een S-klasse filter is ook zo’n soort filter.

   Filter
Geen astma of allergieënAlle filters zijn goed
Wel astma of allergieënHEPA 13,  HEPA 14 of S-klasse filter

7. Heb je huisdieren en/of tapijt?

Over het algemeen kan een normale stofzuiger op een gladde vloer redelijk goed overweg met dierenharen. Als je tapijt hebt blijven de haren van huisdieren nog wel eens achter bij een normale en dan is het goed om een stofzuiger met een turboborstel te kopen. Ook als je geen huisdieren hebt maar wel veel tapijt in huis kan een turbobostel een aanrader zijn. Een turboborstel heeft draaiende borstels in de kop, zodat er extra goed gereinigd wordt.

Turboborstel
Huisdieren en tapijtMet turboborstel
Geen huisdieren en tapijtTurboborstel is niet nodig, bij geen huisdieren maar wel veel tapijt wel handig.

8. Heb je een parketvloer waar je zuinig op bent?

Als het mooi houden van je parketvloer belangrijk voor je is, dan kun je kiezen voor een stofzuiger met meegeleverde parketborstel. Deze speciale borstel kan je erop zetten als je de parketvloer gaat zuigen en zorgt ervoor dat er geen krasjes op je vloer komen. Ook bij een nieuwe laminaatvloer die je graag mooi wil houden kan je kiezen voor een parketborstel, zodat je zeker weet dat hij mooi blijft.

Deel:
Article title

Laat een reactie achter