Home Magazine Slimme meter: een slimme keuze?

Slimme meter: een slimme keuze?

248
0
slimme meter

De slimme meter: op het internet gaan vele verhalen die de digitale energiemeter in de hemel prijzen, maar er ook voor waarschuwen. De meter vervangt de ouderwetse elektriciteit en gasmeter. De meterstanden worden automatisch naar uw energieleverancier doorgestuurd.
Voor 2020 heeft ieder huishouden in Nederland een gratis slimme meter aangeboden gekregen. Maar is het wel verstandig de overstap te maken naar deze meter? Waar moet je op letten? Tijd voor Simpler om in de wereld van meterstanden te duiken. 

Hoe werkt een slimme meter precies?

De slimme meter meet automatisch het elektriciteitsverbruik en gasverbruik. Dit wordt zes keer per jaar doorgegeven aan de netbeheerder. Daarbij ontvang jij ook iedere twee maanden een overzicht van het verbruik van je huishouden.

Voordelen

1. Inzicht

Door de automatische metingen van de slimme meter heb je meer inzicht in je eigen gas- en energieverbruik. Daarbij staat niet alleen hoeveel je verbruikt heb, maar ook wat de verwachte kosten hiervan zijn. Hierdoor kan je beter inschatten wat je kosten zijn en eventueel minder gaan verbruiken. Vanaf 2018 gaat dit inzicht zelfs verder: dan krijgen huishoudens met een slimme meter iedere maand een overzicht van hun verbruik. Daarbij wordt advies op maat gegeven met welke producten je nog meer energie en geld zou kunnen besparen.

Je kan zelfs nog een stap verder gaan in het managen van je energieverbruik, door bijvoorbeeld een slimme thermostaat aan te schaffen.

2. Overstappen

Daarnaast maakt de slimme meter oversteppen van energieleverancier makkelijker. Omdat het doorgeven van meterstanden niet meer nodig is, kun je gemakkelijk en sneller wisselen van leverancier.

3. Zonnepanelen

Voor de huishoudens die zelf energie opwekken via zonnepanelen heeft de slimme meter ook extra voordelen. Je hebt namelijk geen aparte meter nodig als je energie terug wil leveren. Een slimme meter meet de geleverde stroom en de teruggeleverde stroom.

4. Nauwkeurig

Ten slotte zijn de metingen van de slimme meter gedetailleerder. Dit heeft als resultaat een nauwkeurigere energierekening. Er kunnen geen misverstanden ontstaan over de doorgegeven meterstanden aangezien het automatisch gebeurd.

Nadelen

Na de gelezen voordelen zul je misschien denken: waar komt dan de weerstand tegen de slimme meter vandaan? De innovatie heeft ook zeker nog wat voeten in de aarde.

1. Privacy

Zo is een bezwaar van de slimme meter dat het apparaat je privacy in gevaar brengt. Wie kan er bij de gegevens van jouw verbruik en wat gebeurt er met deze informatie? Echter is in de wet vastgelegd wanneer de netbeheerder jouw meter mag uitlezen en met welke doeleinden.

2. Straling

Daarbij wordt op het internet beweerd dat de straling van een slimme meter slecht voor je is. Het uitlezen verloopt via dezelfde techniek als internet voor je smartphone. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze straling slecht is voor je gezondheid.

3. Bespaar je echt meer?

Daarnaast kan je sceptisch zijn over het besparingsprincipe van de slimme meter. Volgens de rijksoverheid ga je meer besparen, omdat je weet wat je huishouden verbruikt. Aan de andere kant zorgt de meter zelf niet voor besparing: het is alleen een meetinstrument.

4. Betrouwbaarheid

Bij de voordelen benoemden we dat de slimme meter betrouwbaarder is dan voorgaande meter. Dit blijkt echter niet bij alle meters het geval te zijn. In maart eerder dit jaar werd bekend dat naar schatting 850.000 slimme meters meer meten dan een huishoudens daadwerkelijk verbruikten. Dit bleek uitonderzoek van de Universiteit van Twente naar de energiemieters in de Nederlandse meterkasten. De meters kunnen worden beïnvloed door andere bronnen van energie, zoals bijvoorbeeld de opladers die je in huis hebt. De stand kan zelfs tot zes keer hoger uitvallen dan het werkelijke energieverbruik, je betaald dus meer dan je verbruikt.

Het gaat om de volgende type meters:

 • Echelon 83331-1IMAD KAP4
 • Enermet E420-n(t)(s) P8KM
 • Iskra  MT371-D1A52 ZBEP
 • Iskra   MT171-D2A52 RBEN
 • Iskra  MT382-D2A52 ZBBD
 • Iskra  MT171-D2A52 ZBER
 • Iskra  MT382-D2A52 ZBEV
 • Landis + Gyr ZCF110CBtFs2 E0004
 • Landis + Gyr ZMF110CBtFs2 E0005
 • Landis + Gyr ZCF120ABd(F)s2 KAAE
 • Landis + Gyr ZMF120ABdFs2 ZAEX

Check dus voor je de slimme meter installeert welk type je hebt. Het onderzoek loopt nog naar waar het mis gaat bij de meters die foute metingen doen.

Slimme meter weigeren

Het is niet verplicht om een slimme meter in huis te nemen. Mocht je na het lezen van de nadelen tegen zijn, dan mag je het apparaat gewoon weigeren. De oude meter blijft dan gewoon in gebruik. Is deze oude meter aan vervanging toe, dan ontvangt u alsnog een digitale meter. Deze is echter niet op afstand uit te lezen. Je moet dan zelf jaarlijks je meterstanden doorgeven.

Een andere keuze kan zijn dat je wel voor de slimme meter kiest, maar deze laat uitschakelen. Dit heeft als gevolg dat de meter niet automatisch op afstand uitlezen kan worden. Mocht je later beslissen dit toch te willen, kan het gemakkelijk worden omgezet.

Ervaringen

Er zijn wisselende reviews te lezen over de slimme meter. Op de fora van programma’s als Radar en Kassa zijn veel verhalen te vinden over de duurder uitvallende energierekening sinds het verkrijgen van een slimme meter. Hierbij moeten gebruikers uiteindelijk toch het verschil betalen, omdat volgens de energieleveranciers de metingen van de slimme meter kloppen.

Daarbuiten twijfelen veel gebruikers van de meter over de straling die het apparaat afgeeft. Ook al is er geen wetenschappelijk bewijs dat de meter slecht is voor je gezondheid, er wordt sceptisch op gereageerd. Het advies luidt veelal op het internet dat je de slimme meter moet weigeren, omdat men eigen metingen meer vertrouwt dan van het apparaat.

Deel:
Article title

Laat een reactie achter