Home Magazine Robotstofzuiger – de ideale oplossing voor jouw huis?

Robotstofzuiger – de ideale oplossing voor jouw huis?

249
0
Robotstofzuiger

Vervelende klusjes uit het huishouden elimineren. Dat willen wel allemaal wel. Stel je voor dat je nooit meer zou hoeven stofzuigen. Wat heerlijk. Lang leve de robotstofzuiger! In Japan heeft de meerderheid van de huishoudens een robotstofzuiger, maar is het ook de ideale oplossing voor jouw huis? Simpler zet alles voor je op een rijtje wat je wilt weten voordat je een robotstofzuiger gaat kopen.

Hoe werkt een robotstofzuiger?

Een robotstofzuiger is een superslimme, compacte stofzuiger op wieltjes. Hij gaat zelf op pad in jouw huis om de vloer te zuigen. Dankzij de sensoren op en onder de stofzuiger zuigt hij netjes om je meubels heen. Met de sensoren kan de stofzuiger precies bepalen hoe ver hij nog van de muur of trap is bijvoorbeeld. Hij navigeert door je woning met GPS of via infraroodsignalen. Het stof dat hij opzuigt wordt verzameld in een stofreservoir. De meeste robotstofzuigers kun je zo instellen dat ze hun werk doen als jij niet thuis bent. Thuiskomen in een schoon huis, wat fijn! Of je nou een enkele kamer wilt laten stofzuigen of de hele benedenverdieping: de stofzuiger geeft niet op. De meeste luxere varianten rijden zelf terug naar hun oplaadpunt als de accu leeg is. Opgeladen? Dan zuigen ze weer onverstoord door.

Robotstofzuiger kopen - Samsung

Wat kost een robotstofzuiger?

De prijzen van een robotstofzuiger beginnen rond de €100. Je kunt het zo gek maken als je wilt, want ook voor een wat groter budget – zeg rond de €1.000 – bestaan er genoeg robotstofzuigers. Of je voor een goedkope of wat luxere variant gaat is natuurlijk afhankelijk van je budget, maar ook je wensenlijstje. Zo hebben de goedkopere modellen alleen een aan- en uitknop en kun je de luxere modellen bijvoorbeeld programmeren, op afstand besturen en laden ze zichzelf op. Gemiddeld betaal je toch al snel zo’n €300 tot €500 voor een goede robotstofzuiger.

Een robotstofzuiger kopen: waar moet je op letten?

Hoeveel sensoren heeft de stofzuiger?

Het aantal sensoren en opties van de stofzuiger bepaalt ook deels de prijs. Hoe meer sensoren, hoe beter een stofzuiger kan bepalen hoe ver hij kan gaan en waar nog stof gezogen moet worden.

Robotstofzuiger kopen - afstandbediening

Beeld: bObsweep Facebook.

Is de stofzuiger op afstand bestuurbaar?

De meeste moderne robotstofzuigers kun je op afstand besturen. Begin jij aan het laatste uurtje op kantoor, dan kun je de robotstofzuiger nog even aan het werk zetten zodat je in een stofvrij huis thuiskomt. Zo kun je het apparaat bijvoorbeeld via je Android- of iOS-app (die verbinding maakt met je wifi-thuisnetwerk) de opdracht geven om een rondje te zuigen.

Heeft de robotstofzuiger een timer?

Is je stofzuiger niet op afstand bestuurbaar? Zorg dan tenminste dat hij een timer heeft. Zo kun je instellen dat hij een uur nadat je thuis weggaat het huis zuigt.

Stootranden zijn fijn

Hoewel robotstofzuigers sensors hebben en zo min mogelijk tegen meubels of muren opbotsen, is een kleine botsing soms onvermijdelijk. Je bent dan blij als het apparaat een stootrand of bumper heeft zodat niets beschadigd raakt.

Opladen: doet hij het zelf?

Een gemiddelde robotstofzuiger kan zo’n 1 tot 4 uur stofzuigen op een harde, gladde ondergrond. Daarna moet de accu weer opgeladen worden. Hoelang dat duurt, is afhankelijk van de stofzuiger. Het kan variëren tussen de 1,5 en 10 uur. Robotstofzuigers die zelf terugrijden naar hun oplaadpunt zijn ideaal. Andere stofzuigers moet je zelf terugbrengen.

Mapping-methode en navigatie

De mapping-methode bepaalt hoe de stofzuiger weet welke delen van de kamer hij al heeft gezogen. De minder luxe modellen doen dit lukraak. De wat duurdere modellen hebben een laser-mapmethode. Er wordt dan een plattegrond van je woning gemaakt zodat de machine precies weet waar je meubels staan en waar de kamer ophoudt. Er bestaan ook stofzuigers die met gps bepalen waar ze al wel en niet zijn geweest.

Robotstofzuiger kopen - kat

Het te stofzuigen gebied herkennen

Mag de stofzuiger maar in een deel van het huis komen? Bijvoorbeeld omdat de katten als de dood zijn voor de robot? Dan zijn er verschillende methodes waarmee de robotstofzuigers kunnen herkennen welk gebied ze moeten zuigen. Soms kun je een kamer makkelijk afbakenen met een magneetstrip waar de stofzuiger niet langs gaat of kun je met een meegeleverde sensor zorgen voor een ‘omkeersignaal’.

Verschillende schoonmaakstanden

De meeste robotstofzuigers hebben verschillende schoonmaakstanden. Hoeveel? Dat is afhankelijk van het merk en type. Denk aan alleen vlekjes weghalen, willekeurig zuigen, turbo-stand of alleen langs de plinten zuigen. Verdiep je in de standen waarvan jij vindt dat ze een must zijn voor je toekomstige robotstofzuiger.

Zuigkracht en schoonmaakborstels

Goed om te weten: de meeste robotstofzuigers hebben minder zuigkracht dan een normale stofzuiger. De borstels die zich bij de zuigopening bevinden helpen het vuil te verzamelen, maar je zult relatief gezien vaker met een robotstofzuiger moeten zuigen dan een simpele stofzuiger met draad.

Hoe groot is het vuilreservoir?

Na iedere zuigbeurt zul je het vuilreservoir moeten legen. Hoeveel vuil de stofzuiger kan opvangen, verschilt per merk en type robotstofzuiger. Let ook op dat je meestal na iedere schoonmaakbeurt de borsteltjes en wieltjes van vuil moet ontdoen. Een groot voordeel aan een robostofzuiger is wel het een stofzuiger zonder zak is. Dit scheelt in kosten, maar betekent ook dat je altijd kunt laten stofzuigen wanneer je wil. Of je nu stofzuigerzakken in huis hebt of niet.

Hoeveel lawaai maakt de robot?

Wat veel mensen vaak niet weten voordat ze een robotstofzuiger aanschaffen, is dat de gemiddelde robot ongeveer net zoveel geluid maakt als een normale stofzuiger. Zo’n 70 decibel. Hoe slim de stofzuiger ook is, muisstil is hij nog niet. Houd daar dus ook rekening mee als je de stofzuiger bijvoorbeeld wilt aanschaffen om ’s nachts het schoonmaakwerk te doen.

Robotstofzuiger kopen - installatie

Beeld: bObsweep Facebook.

Ervaringen met een robotstofzuiger: vervangt hij de normale stofzuiger?

Wat wij opmaken uit de ervaringen met een robotstofzuiger is dat het een ideaal apparaat is voor erbij, maar dat het in de meeste gevallen de normale stofzuiger niet volledig vervangt. Zo geven veel gebruikers van verschillende typen en merken robotstofzuigers aan dat ze toch wel 1x per week nog moeten ‘bijzuigen’. Dit komt vaak omdat de meeste robotstofzuigers rond zijn en daardoor slecht in hoekjes en bij poten van stoel, bed of kast kunnen zuigen.

Tip van ervaren gebruikers

Koop een goed merk en geen aanbieding bij Aldi of een goedkoop exemplaar dat je toevallig tegen het lijf liep. Deze varianten zijn bij de meeste gebruikers geen lang leven beschoren.

Ervaring met een iRobot Roombla-robotstofzuiger

“Wij laten hem zuigen op het moment dat we er niet zijn, bijvoorbeeld als we naar ons werk gaan. Dan doet hij 1 slaapkamer en komt mooi onder de bedden (wat normaal lastig is). Een vloerkleed is geen probleem, wat wel lastig zijn losse snoeren. In de kleine hoekjes waar een speaker-poot staat vlak bij een kast krijgt hij niet alles schoon. Maar de meeste oppervlakten gaan prima. Ook tussen de stoelpoten, mits ze niet te dicht bij elkaar staan. Ik vind het een uitkomst, de basis is elke dag mooi schoon, maar we moeten wel nog ‘bijzuigen’. Dat doen we 1 keer per week onder de bank en de lastige hoekjes.”

Ervaring met een Philips-robotstofzuiger

“Ik vind het wel een fijn ding, maar het is minder ideaal dan ik van tevoren dacht. Voor het dagelijkse kruimelwerk is het een handig hulpmiddel, maar het is voor erbij, niet ter vervanging van zelf stofzuigen. Wat ik wel ideaal vind is dat hij ook een soort droge dweilfunctie heeft. Dus als robot klaar is, dan glimt mijn vloer van netheid. Zo net, dat zelfs mijn schoonmoeder mij er al meerdere malen mee gecomplimenteerd heeft. En dat zegt wat. Dat krijg ik zelf niet voor elkaar.”

Ervaring met een Medion-robotstofzuiger

“Ik ben in het bezit van een Medion MD16192. Voorlopig ben ik erg tevreden. Ik was onder de indruk van de hoeveelheid stof en vuil die hij in één run verzameld heeft. Ik heb boven op de slaapkamer de stofzuiger niet gehoord, en ben dus ook dik tevreden met het geluidsniveau. Puntje van kritiek is dat ‘ie enigszins donkere meubels niet ziet, en er tegenaan botst.“

Robotstofzuiger direct uit China bestellen

Bij de meer technisch onderlegde consumenten die zich ook verdiepen in de software van de robotstofzuiger en het geen probleem vinden om zo nu en dan wat ‘te tweaken’, zijn vooral de robotstofzuigers van iLife en Xiaomi geliefd. Die zijn goedkoop regelrecht uit China te bestellen, maar naar je garantie en eventuele klantenservice kun je dan wel fluiten.

Robotstofzuiger kopen - showroom

Welke robotstofzuiger is het beste getest?

Hoewel we op fora en in reviews vaker de iRobot Roombla en Dirt Devil tegenkomen, komen de LG Hom Bot robotstofzuigers als beste uit meerdere testen. Onder meer bij Kieskeurig, de Consumentenbond in Nederland én Zweden, het Duitse testmagazine Vergeleich en bij de de techtest van NU.nl.

De LG-robotstofzuigers van het type Hom Bot hebben meerdere sensoren en botsen zelden ergens tegenaan. Door de vorm kan de robot bij plekjes waar andere stofzuigers niet bij kunnen. Hij is met 60 dB redelijk stil en rijdt zelf naar zijn oplaadstation als de accu leeg is.

Nu weet je precies wat je mag verwachten van een goede robotstofzuiger en waar je op moet letten bij je aankoop. Zo weet je zeker dat je via Simpler de robotstofzuiger koopt die het beste bij jou past.

Bron headerbeeld: bObsweep.

Deel:
Article title

Laat een reactie achter