Home Magazine Ramen lappen: streeploos in een handomdraai

Ramen lappen: streeploos in een handomdraai

391
0
ramen lappen streeploos resultaat

Ramen lappen is nou zo’n typisch huishoudelijk klusje waar niet iedereen elke week zin in heeft. ‘Dat doen we volgende week wel. Kan nog wel even’. Het is namelijk vaak een behoorlijk gedoe om een streeploos resultaat te krijgen. Voortaan streep jij ‘ramen lappen’ zo van je to-dolijstjes want wij vertellen je hoe je efficiënt je ramen lapt, zeemt en wast zodat ze er weer even tegenaan kunnen én lang schoon blijven.

Snel je ramen lappen? Doe het vaker!

Uit onderzoek van Lenano blijkt dat ramen zemen, lappen of wassen – hoe je het ook wilt noemen – door Nederlanders wordt gezien als de meest vervelende klus in huis. Gevolgd door stofzuigen en het toilet schoonmaken. Is het nou echt zó erg?

In de winter kunnen we die vieze ramen nog wel even door de vingers zien, maar als het lentezonnetje erop schijnt, is er geen ontkomen meer aan. Tijd om de schoonmaakspullen bij elkaar te zoeken en korte metten te maken met die vuile ramen. En daarmee gepaard gaat al direct onze eerste tip: plan vaker tijd in om de ramen te lappen. Regelmatig de ruiten onder handen nemen betekent namelijk dat ze de volgende keer minder vies zijn en je sneller klaar bent.

ramen lappen streeploos resultaat

Wat heb je nodig voor streeploze ramen?

Om een echte ramenwaspro te worden heb je niet heel veel nodig, maar er zijn toch wel wat benodigdheden die de klus een stuk makkelijker maken, zoals:

  • Lauwwarm water
  • Emmer
  • Schoonmaakmiddel
  • Spons
  • Droge doek/zeem
  • Trekker

Welk schoonmaakmiddel gebruik je om de ramen te wassen?

De winkels staan er vol mee: allerlei verschillende soorten schoonmaakmiddelen voor iedere klus in huis. Een flesje voor de badkamer, een flacon voor de keuken en weer een ander middeltje voor de ramen. Nergens voor nodig! Afwasmiddel doet het namelijk prima. Een dopje op een volle emmer water klinkt weinig, maar is genoeg.

Te veel schoonmaakmiddel zorgt voor strepen op de ramen

Het is de kunst natuurlijk om je ramen te lappen zonder strepenfestijn. En dat ligt niet alleen aan jouw zeemskills. De hoeveelheid schoonmaakmiddel speelt namelijk een belangrijke rol bij een streeploos eindresultaat. Wist je dat teveel schoonmaakmiddel in het water juist voor strepen zorgt?

ramen lappen streeploos resultaat

Je ramen lappen met natuurlijke middelen

Steeds minder mensen gebruik graag chemische reinigingsmiddelen. We letten niet alleen op wat we in ons mond stoppen, maar willen ook zo natuurlijk mogelijk schoonmaken. Goed nieuws! Ramen lappen leent zich hier uitstekend voor.

Ramen zemen met citroen

Als je weleens een hap uit een citroen hebt genomen weet je hoe zuur deze kan zijn. En voor schoonmaakklussen is dit een bijzonder goede eigenschap. Je moet er wel voor zorgen dat het zuur kwetsbare oppervlakken niet aanraakt, maar je ramen kunnen er prima tegen. Voor schone, streeploze ramen mix je een glas citroensap met een emmer water. Liever direct op de ramen spuiten? Kan ook prima, maar dan verbruik je meestal wel meer.

Azijn als schoonmaakmiddel

Azijn desinfecteert. Het is namelijk hartstikke zuur. Ook azijn is ideaal in plaats van schoonmaakmiddel in een emmertje water. Heb je een wel heel nasty plek die je niet schoon krijgt? Maak dan een goedje van meel, azijn en zout en smeer dit op de vuile plek. Wordt gegarandeerd weer spic en span.

Poets de ruiten met krantenpapier

Dit is een trucje uit oma’s tijd. Aan de poets met kranten. Gezien je er nogal zwarte handen van krijgt, klinkt het redelijk tegenstrijdig. Toch zijn kranten perfect om je ramen te laten glanzen. En het kost je zo goed als niets. Tenminste, als je krant al uit hebt. Maar hoe komt het dat kranten de ruiten laten shinen? Dat ligt aan het lood dat in de inkt is verwerkt. Nu is het niet de bedoeling dat je met een nat krantenvodje je hele ramen lapt. Je maakt éérst je ramen schoon en daarna zorg je voor de finishing touch door over het raam te wrijven met een vochtige krant.

Extra schone ramen dankzij een ui

Volgens ramenwaspro Sybrigje krijg je de schoonste ramen als je een ui toevoegt. Dus wil je ook dat het zó schoon is alsof het lijkt dat er geen raam meer in het kozijn zit? “Pel de ui, snij hem doormidden en doe de ui in het water! En de ramen glimmen weer! Zonder strepen.”

Eerst de ramen wassen, dan pas poetsen

Allereerst is het zaak dat je al het vuil eerst van het raam veegt met een simpele doek en wat lauwwarm water. Poetsen doe je pas later. Hoewel we zo een extra stap in de ramenwasroutine introduceren, ben je wel sneller klaar. Pas als je het raam hebt gewassen ga je pas met de spons en zeep (of ui, azijn of citroen) aan de slag.

ramen lappen streeploos resultaat

Laat de trekker en zeem het werk doen

Je ramenlapbeurt valt of staat vaak met het ‘trekker-werk’. Dat wil zeggen, of je op de juiste manier het sop van het raamoppervlak veegt. Van links naar rechts of van boven naar beneden zemen? Daar zijn de meningen over verdeeld. Zolang je maar dezelfde richting op veegt. Het is in ieder geval raadzaam om de banen te laten overlappen.

Zodra je met de trekker klaar bent, ga je nog voor een laatste keer over de ramen met een zeem om ervoor te zorgen dat het complete oppervlak droog is. Ook de hoekjes. Voor een super glanzende ruit pak je er nu eventueel nog een krant bij. Vergeet ook niet om de kozijnen en vensterbank nog even af te nemen met een doekje.

ramen lappen streeploos resultaat

Een goede trekker is belangrijk voor streeploze ramen

Heb je je uiterste best gedaan om je ramen zo blinkend mogelijk te krijgen maar zie je toch nog hier en daar een streep? Het kan zomaar zijn dat het niet eens jouw schuld is. Wiens schuld dan wel? Die van de trekker. Het rubber van een trekker moet namelijk in opperbeste staat zijn voor het mooiste resultaat. Heeft het rubber scheurtjes en barstjes of zijn de uiteinden niet meer recht? Strepen gegarandeerd!

Waarom je nooit je ramen moet zemen op een zonnige zomerdag

Het zonnetje schijnt. Het kwik stijgt. Klinkt als een ideale dag om met water in de weer te zijn. Dan maar een vervelend klusje met zo’n fijne zomerdag combineren. Wordt het een stuk dragelijker. Of niet? Nee, we raden je niet aan om de ramen te wassen op een hete zomerdag als de zon schijnt. Als de zon namelijk op je ramen staat, drogen ze sneller. Daar kun je niet tegenop zemen, met een streperig raam als resultaat.

ramen lappen streeploos resultaat

Je ramen worden snel en streeploos schoon en blijven dit ook langer als je bij je warme water een scheutje autoshampoo met wax doet.

Zo blijven je ramen langer schoon

Flinke plensbui vlak nadat je de ramen hebt gelapt? Dat is enorm balen! Maar dat hoéft niet. Jouw ruiten zijn voortaan in een mum van tijd weer (of nog) schoon met deze tip. Hen tipt: “Je ramen worden snel en streeploos schoon en blijven dit ook langer als je bij je warme water een scheutje autoshampoo met wax doet. De wax zorgt namelijk voor een onzichtbaar laagje op je ramen dus alle regen en vuil loopt er zo weer vanaf. Bij regelmatig gebruik kan je je ramen uiteindelijk schoon krijgen door er alleen een emmer water overheen te gooien!”

Die glazenwasser heb jij nu niet meer nodig!

Deel:
Article title

Laat een reactie achter