Home Magazine Magnetron kopen? De meest gestelde vragen op een rijtje

Magnetron kopen? De meest gestelde vragen op een rijtje

209
0

Uitgevonden in 1947 en ondertussen is het apparaat niet meer weg te denken uit de Nederlandse keukens: de magnetron. Vaak wordt de keukenmachine gebruikt om maaltijden verder te ontdooien, toch kan je met de magnetron ook zeker diner op tafel toveren.
Wil je een nieuwe magnetron aanschaffen, maar weet je niet waar je op moet letten? Simpler zet alles op een rijtje wat je moet weten over de magnetron; hou deze koopgids bij de hand en de ideale magnetron is zo gevonden. 

Bekijk alle magnetrons en vergelijk alle prijzen in ons productoverzicht van magnetrons.

Hoe werkt een magnetron?

Het keukenapparaat gaat als volgt te werk: het eten dat je in de magnetron stopt wordt door microgolven opgewarmd. Door deze golven komen de vochtdeeltjes in je maaltijd in beweging en deze wrijving zorgt voor warmte. Daarbij is de wrijving ook de reden dat je eten sneller heet wordt in een magnetron dan in een pan of een oven.

Magnetron versus combimagnetron

Een magnetron zoals wij die kennen heet eigenlijk een ‘solomagnetron’. Dit apparaat heeft een draaiplateau en een aantal functies waarbij je kan ontdooien en verwarmen. De magnetron heeft een aantal knoppen en is in de bediening erg simpel.
Bij een combimagnetron zijn er meer mogelijkheden: het apparaat is een combinatie van een elektrische oven en een magnetron. Het keukenapparaat kan dus functioneren als grill, oven en werken met hetelucht en stoom.

Het verschil zit dus vooral in de manier waarop het apparaat de maaltijden opwarmt. Een magnetron gebruikt hiervoor microgolven en de combimagnetron hetelucht of boven- en onderwarmte.

Wil je puur de magnetron gebruiken om eten op te warmen, dan kan je het beste voor een gewone magnetron kiezen. Wil je echt maaltijden erin bereiden zoals een ovenschotel of een taart? Dan heb je de hetelucht functie nodig en kan je het beste kiezen voor een combimagnetron.

Inhoud van de magnetron

Vooral als je online aan het zoeken bent voor je nieuwe magnetron, kan het soms wat verwarrend zijn hoeveel je nu echt in het keukenapparaat kan plaatsen. Wil je er twee grote borden in kwijt, of alleen maar een eenpersoons magnetronmaaltijd?
De inhoud van een magnetron wordt doorgaans aangegeven in liters. Daarbij staat ook vaak de binnenmaten van de machine, zodat je ook weet hoe groot een schaal of bord maximaal kan zijn.

Wil je hem alleen gebruiken en voor kleinere maaltijden? Dan is een magnetron tot 25 liter voldoende. Een tussenmaat hierin is 25 tot 40 liter: dit is ideaal voor een huishouden met drie tot vier personen. Voor een groot gezin van minstens vijf leden raden wij een magnetron met inhoud van meer dan veertig liter aan. Echter is dit natuurlijk maar een maatstaaf: gebruik jij je magnetron dagelijks voor grotere maaltijden, kan je altijd voor een formaat van meer dan 25 liter gaan.

Magnetron inbouwen

Niet iedere magnetron kan zomaar worden ingebouwd; hier moet je een speciale inbouwmagnetron voor kopen. Dit komt doordat een gewone, vrijstaande magnetron voldoende ventilatie rondom nodig heeft. Daarbij hebben deze modellen een andere afvoer van warmte wat ze geschikt maakt om in te bouwen.
Bij de aanschaf van een inbouwmagnetron moet je op het volgende letten:

  • De nismaten waarin je de magnetron wil plaatsen.
  • Wat voor type deur het apparaat heeft. Zo moet je de magnetron niet te hoog in een keukenkastje plaatsen als het een horizontale deur heeft, want dan wordt het lastiger eten uit de magnetron te halen.
  • Winkels en webshops rekenen vaak een extra bedrag voor het inbouwen van je nieuwe magnetron. Deze kosten liggen rond de zestig a zeventig euro.

Extra functies

Een magnetron heeft altijd de standaardfuncties van deur openen, een timer en de temperatuur instellen. Daarbuiten kan de magnetron ook een aantal extra opties hebben:

  • Een kinderbeveiliging.
  • Een uitgestelde start functie.
  • In plaats van een draaiplateau kan je ook extra accessoires hebben voor een flessenwarmer of een draaispit.
  • Mogelijkheid om zelf functies te programmeren.

Veelgestelde vragen

Is een maaltijd opwarmen in de magnetron ongezond?

Nee. Volgens mythes zou een maaltijd opwarmen in de magnetron ervoor zorgen dat het eten de vitamines verliest. Dit is onjuist: door het koken met een magnetron heb je geen water nodig. Dit zorgt ervoor dat de vitamines worden behouden, omdat ze niet oplossen in het water.
Daarbij blijft zonder water de smaak van het eten optimaal en heeft het bijvoorbeeld geen zout nodig om op smaak te komen. Dit maakt het juist weer gezond!

Lees ook ons artikel over de mythes omtrent het koken met een magnetron.

Hoe moet ik mijn magnetron schoonmaken?

Een schone magnetron is natuurlijk wel zo fijn voor het opwarmen of bereiden van je eten. Er zijn een aantal handige manieren om je magnetron schoon te houden.
Een snelle en makkelijke optie is om een kopje schoonmaak azijn in het apparaat te zetten. Zet de magnetron op de hoogste stand en laat het kopje vijf minuten staan. De stoom weekt al het vuil los. Daarna kun je met een doekje alles schoonvegen. Geen schoonmaakazijn in huis? Je kan deze tip ook uitvoeren met een bakje water gevuld met een vaatwastablet of een citroen.
Je kan ook in de supermarkt een speciale reiniger voor magnetron halen. Zorg wel dat je een spray koopt die niet te agressief is. Dit kan tot aantasting van de buitenkant van de magnetron, ook wel het rvs, leiden.

Welk service kan ik gebruiken voor mijn magnetron?

Niet alle borden zijn geschikt voor een magnetron. Zo mogen de volgende materialen niet in de magnetron:

  • Borden van klei of geglazuurd aardewerk
  • Metalen als koper, aluminium en gietijzer.

Is de straling van een magnetron gevaarlijk?

Nee, dit is een onwaar. De magnetron werkt met golven die niet radioactief zijn en daarom niet gevaarlijk. Alleen wanneer deze golven in extreem hoge dosissen voorkomen kan dit slecht zijn voor de gezondheid. Maar bij een magnetron zal dit nooit het geval zijn.

Deel:
Article title

Laat een reactie achter