Home Magazine Lekkere koffie zetten? Zo doe je dat!

Lekkere koffie zetten? Zo doe je dat!

302
0
koffiezetten - www.simpler.nl

I’ve got 99 problems and coffee solves all of them. Ja, een bakkie troost is op elk moment van de dag heerlijk. Maar hoe zet je nu gegarandeerd lekkere koffie? Koffie-expert Jessica Tolboom (barista & Koffierevolutie.nl) vertelt je waar je op moet letten en bespreekt vijf populaire zetmethodes. Na het lezen van dit artikel kent koffiezetten geen geheimen meer voor jou! 

Belangrijkste advies: versgebrande koffie van de speciaalzaak

Het belangrijkste advies van Jessica? Zorg dat je koffiebonen vers gebrand zijn. Voor mensen die koffie kopen bij een van de grote supermarkten is het lastig om te zien wanneer hun pak koffie gebrand is. Grote koffieproducenten zetten vaak geen branddatum op de verpakking, maar dit is ontzettend belangrijke informatie. Gebrande koffie verliest namelijk na zo’n drie maanden z’n kwaliteit.

Wanneer je wat meer geld uitgeeft aan koffie, en koffiebonen koopt bij een speciaalzaak, staat er wél een branddatum op. Eigenaren van koffiespeciaalzaken weten dat het erg belangrijk is om deze datum te vermelden, want zij gaan voor kwaliteit.

Belangrijk: koffie zelf malen

Het zelf malen van de koffie belangrijker dan een goede koffiemachine

Koffiebonen moeten dus niet langer dan drie maanden geleden gebrand zijn. Wat ook heel belangrijk is, is dat je de koffiebonen zelf maalt. Volgens Jessica is een koffiemolen zelfs belangrijker dan een goede koffiemachine. Gemalen koffie verliest namelijk kwaliteit door het oxidatieproces, dus je kunt het niet al te lang bewaren. Voor iedere bak koffie zou je eigenlijk verse koffie moeten malen.

Een leuke bijkomstigheid van het bezitten van een maler? Met je eigen molen kun je koffie maken voor ieder willekeurig apparaat, van espressomachine tot Aeropress. Espresso’s zet je bijvoorbeeld met erg fijngemalen koffie en filterkoffie maak je weer met wat grovere korrels.

Meten is weten
Helaas kan koffiezetten met vers gebrande en gemalen koffie toch nog misgaan. De verhouding tussen koffie en water moet namelijk ook in balans zijn. Hierbij geldt: meten is weten. Wanneer je de hoeveelheid water afmeet in een maatbeker en de koffie weegt op een wegschaaltje, weet je naderhand precies wat je hebt gedaan. Hierdoor kun je de volgende keer makkelijk aanpassingen maken. Heb je de perfecte verhouding gevonden? Hup, schrijf op die verhoudingen, dan weet je voor eens en voor altijd hoe jij de lekkerste koffie maakt.

Vijf zetmethodes op rij

1. Espressomachine

Italië is de bakermat van goede espressomachines en espresso’s. Voor veel Italianen bestaat het ochtendritueel uit even snel een espresso drinken bij een koffiebar, terwijl de krant wordt gelezen. Inmiddels zijn espresso’s ook niet meer weg te denken uit Nederland, en gelukkig maar.

Als je zelf de lekkerste espresso’s wil zetten, is het belangrijk om je eigen bonen te malen. Dat kan gewoon met een handmolen, of met een duurder, elektrisch apparaat. Volgens Jessica is de koffiemolen eigenlijk belangrijker dan de espressomachine. Zonder versgemalen koffiebonen, zet je namelijk geen lekkere koffie. Hoe fijner of hoe grover koffie wordt gemalen, hoe sneller of langzamer de koffie door de machine loopt en dit beïnvloedt natuurlijk de smaak. Voor espresso’s gebruik je eerder wat fijnere koffie. Adviesje? Duik de keuken in en experimenteer met de maalgraad van de boon.

2. French press / Cafetière

De French press is een geliefd koffiezetapparaat in het specialty koffiewereldje, maar steeds meer mensen waarderen deze slow coffee. Met dit kleine plastic apparaatje van nog geen veertig euro zet je thuis makkelijk slow brew koffie, in de volksmond gewoon filterkoffie genoemd. Toch is de smaak van press-koffie net even wat intenser en spannender; een beetje zoetig en vooral niet bitter of zuur.

press-koffie is net wat intenser en spannender dan gewone filterkoffie

Zelf maak je de lekkerste press-koffie door te letten op de temperatuur van het water. Hoe heter het water, hoe meer stoffen je onttrekt aan de boon. Hierdoor wordt de koffie bitter van smaak. Ga dus niet voor kokend water, maar voor een temperatuur tussen de 75 en 80 graden. Gebruik voor een kop 18 gram koffie en laat het water 22 tot 28 seconden doorlopen. Het leuke van de French press is dat je geen standaard gouden recept hebt, maar dat je zelf kunt testen met verschillende hoeveelheden koffie en doorlooptijden van het water. Dat maakt het misschien een ietwat lastige manier van koffiezetten, maar hoe leuk is het om uiteindelijk het perfecte recept te hebben gevonden?

Tip: gebruik voor deze newskool filtermethode koffie met een fijnere maling en volle, complexe smaak.

3. Percolator

Mocht je koffiezetten met een Aeropress te veel gedoe vinden, ga dan voor de klassieke percolator, bijvoorbeeld van Bialetti. Dit kleine apparaatje van aluminium staat bij negentig procent van de Italianen in de keuken en wij snappen wel waarom.

Het enige wat je nodig hebt om hier heerlijk koffie mee te zetten is goede, ‘t liefst versgemalen koffie en wat water. Het koffiewater moet hoe dan ook koken, dus met de temperatuur kun je niet spelen. Je vult het filter met versgemalen koffie, schenkt wat water in het bakje en zet de percolator op heel laag vuur. Laat de koffie rustig pruttelen, dit komt de smaak ten goede. Easy does it.

Tip: gebruik koffiebonen met een fijnere maling en volle, fruitige smaken, bijvoorbeeld uit Ethiopië of Kenia.

4. Filterkoffiemachine

Hou jij het liever simpel en ga je voor de ouderwetse bak? Dan is een filterkoffiezetapparaat nog altijd je favoriete vriend. Filterkoffie is zeer geschikt voor mensen die niet van de straffe, sterke smaak van espresso’s houden. De smaak van filterkoffie is namelijk een stuk zachter en aromatischer.

Wanneer je een filterkoffiemachine gebruikt, kies dan ook hier weer voor versgemalen koffie met een redelijk grove korrel. Voor een perfecte kop filterkoffie gebruik je 60 gram koffie op een liter water. En maak van tevoren het filter even nat.

Tip: gebruik voor deze oldskool filtermethode medium gebrande espressokoffie.

5. Nespresso

Nespresso, what else? De miljoenen liefhebbers van het Nespresso-apparaat zijn vooral dol op het gemak waarmee je heerlijke koffie kunt zetten. Je hebt alleen koffiecapsules van Nespresso of een ander huismerk en wat water nodig.

Voor de perfecte Nespresso, stop je een een koffiecup in het apparaat en binnen twintig seconden kun je genieten van een aromatische koffie. Dit wordt ook wel “convenient coffee” genoemd, omdat geen enkele zetmethode zo makkelijk en onderhoudsvriendelijk als Nespresso is.

Het koffiemerk biedt tientallen koffiecups aan met koffie uit alle windstreken in verschillende sterktes. Je kunt gaan voor een milde lungo, sterke espresso of nog sterkere ristretto. De sterkte van de koffie staat vermeld op de verpakking. Geen zin om iedere keer koffiecups te kopen? De HEMA heeft weer iets geweldigs uitgevonden, een koffiecapsulemaker voor je Nespresso-apparaat. Hiermee kun je cups zelf vullen met je eigen lievelingskoffie.

Jessica’s gouden tip: koop een koffiemachine die bij je past, dan wordt koffiezetten pas echt leuk.

Deel:
Article title

Laat een reactie achter