Home Magazine Koffiemolen kopen? Maak de beste keuze met deze koopgids

Koffiemolen kopen? Maak de beste keuze met deze koopgids

277
0
koffiemolen kopen

Koffie is hot! En dus gaan steeds meer koffieliefhebbers op zoek naar een koffiemolen. Want je kunt nog zo’n goede barista zijn, zonder de perfecte koffiemolen wordt je bakkie pleur nooit tongstrelend. Je wilt een koffiemolen die je kunt aanpassen aan je persoonlijke koffiewensen. Eentje bij voorkeur die weinig geluid maakt en lekker lang meegaat.

Waar moet je op letten bij het kopen van een koffiemolen?

Hoe weet je na een eerste koffiedate of dit wel de liefde van je koffieleven is? Elektrisch of handmatig? Schijven of messen? Met of zonder doseerder? Dankzij onze ultieme koopgids voor een koffiemolen kopen weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

koffiemolen kopen

Heb je wel een dure koffiemolen nodig? Bij wie past de budgetmolen?

Meer dan €300 voor een koffiemolen neerleggen waar je niet mee uit de voeten kunt? Dat is zuur! (Net als slechte koffie). Er bestaan namelijk ook koffiemolens vanaf €15 die misschien wel prima bij jou passen. Simpelweg betaal je voor kwaliteit. Maar niet iedereen heeft een superdeluxe koffiemolen nodig. Als je zo nu en dan een zakje bonen aanschaft en lekkere koffie aan je gasten wilt serveren, hoef je niet per se te splurgen. Ben je meer het type dat na de wekker direct naar je koffiemachine rent en uitkijkt naar een nieuw koffie-experiment? Ja, dan ben je toe aan een molen die je leven compleet maakt.

Sluit de koffiemolen aan bij jouw wensen?

Moet het een pronkstuk op je aanrecht worden of wordt ‘ie weggemoffeld achter de pannen in het keukenkastje? Wil je ‘m kunnen schoonmaken met een simpele natte doek of zie je de lol er wel van in om met zo’n borsteltje in de weer te gaan? Zouden je buren fan zijn van de maler als je om 06:00 uur je eerste kopje koffie zet? Oftewel: maakt hij veel lawaai? Kun je een eigen stand kiezen, of maalt ‘ie altijd hetzelfde? Stuk voor stuk vragen die je jezelf moet stellen bij de aanschaf van een koffiemolen.

koffiemolen kopen - filter

Welk type koffie drink je?

Niet geheel onbelangrijk: welk type koffiedrinker ben je? Wat is je lievelings? Stem daar je koffiemolen op af. Espresso of Turkse koffie moet namelijk heel fijn gemalen worden. Maar als je aan de slag gaat met een cafetière of French Press moet het grover. De meeste molens kunnen prima grof malen, maar meestal is het hoe fijner de maling, hoe luxer de machine. En ben je nog van het simpele (druppel)koffiezetapparaat? No worries! Een simpele, goedkope variant kan je al heel blij maken. Of, verse, gemalen koffie kopen bij de speciaalzaak is natuurlijk ook een optie.

Elektronisch koffiemolens en handmatige koffiemolens

Hoe gelukkig je met je koffiemolen bent, wordt voor een groot deel bepaald door de keuze voor een elektronische koffiemolen of handmatige molen. Elektronische koffiemalers zijn preciezer, maar ook een stúk duurder. Ben je dus een koffie-newbee? Dan past een handmatige koffiemolen waarschijnlijk beter bij jouw ontluikende koffieliefde. Handmatige molens werken prima en ze zijn lekker betaalbaar. Goedkoop zelfs soms.

Bij een handmatige molen – de naam verklapt het al – maal je de bonen met de hand. Je zwengelt de hendel in de rondte en je bonen transformeren in verse, gemalen koffie.

Bij de elektronische koffiemaler vul je de molen met bonen en druk je op een knopje. Je bonen worden automatisch gemalen. De elektronische koffiemolen levert een veel nauwkeuriger (en dus in de meeste gevallen een beter) resultaat. Pas op voor goedkope elektrische koffiemolens. Ze bestaan en werken. Maar niet altijd even goed. Of ze gaan niet lang mee. Let bij de aanschaf van je molen dus ook op de bouwkwaliteit. Geen idee of het daar snor mee zit? Laat je adviseren. Als je een elektrische koffiemolen op het oog hebt, mag je de hamer er wel alvast bij pakken. Daar gaat je spaarvarkentje!

Koffiemolen met messen, keramische maalstenen of conische maalschijven

Wat betreft type malers zijn er ook een aantal verschillen. Zo heb je de keuze uit messen, keramische maalstenen en conische maalschijven. De meeste budgetmalers hebben mesjes. Hiermee worden de bonen in kleine stukjes gehakt. Helemaal prima als je geen superstar-koffie verwacht.

Ben je meer een koffie-fijnproever? Dan zijn keramische maalstenen of conische maalschijven (dit heet ook wel conische burr) een betere keuze. Deze maalstenen en –schijven snijden de bonen niet, maar pletten ze. Door dit type maling wordt de molen in principe minder warm en dat wil je. Waarom? Omdat dit de smaak ten goede komt. De koffie wordt zo minder bitter van smaak.

koffiemolen kopen - koffiezetapparaat

Een koffiemaler met of zonder doseerder?

Wil je meerdere kopjes koffie met dezelfde kwaliteit in 1 keer zetten? Dan is automatische dosering of een doseerder handig. 1 keer trekken aan de hendel en je krijgt altijd exact dezelfde hoeveelheid koffie. Vaak in batches, van bijvoorbeeld 6. Zo’n doseerder bestaat uit verschillende ‘kamertjes’ die met gemalen koffie gevuld worden. Zo kun je snel een groot aantal koffies achter elkaar zetten.

Maar als je niet wekelijks een koffiefeestje hebt, zet je natuurlijk in principe maar een paar kopjes koffie per keer. Een doseerder is dus zeker geen must. Het resulteert in dat geval in verspilling van verse koffie en onnodig extra onderdelen schoonmaken. Thuisgebruikers kunnen dus beter een molen zonder doseerder kiezen.

Het toerental

Laat ook het toerental van je koffiemolen meewegen bij je beslissing. We hadden het eerder al over bouwkwaliteit, maar het toerental speelt ook een belangrijke factor bij de kwaliteit van je molen. Je hebt koffiemolens met een hoog toerental, laag toerental of een geschakeld laag toerental.

Met een koffiemolen met hoog toerental heb je het risico dat de koffie verbrandt als je veel van de molen vraagt. Dat betekent dat je koffie dan bitter zal smaken. Niet de bedoeling natuurlijk! Hoe sneller de machine moet malen, hoe warmer ‘ie zal worden. Goedkopere elektronische koffiemolens hebben vaak een hoogt toerental om kracht te kunnen leveren.

Je raadt het al, elektronische koffiemolens met een laag toerental zijn vaak erg duur omdat ze preciezer en beter werken. Een geschakeld laag toerental is daarom een mooi alternatief. Deze molens zijn een stuk betaalbaarder en worden minder warm. Mooi bijkomend voordeel: ze zijn ook stiller.

koffiemolen kopen - bonen

Kun je zelf de maalgraad instellen?

Als echte koffieverslaafde en thuisbarista wil je de afstand tussen de maalschijven van je koffiemolen altijd kunnen instellen. Zo bepaal je namelijk de fijnheid van de mailing. Bij de ene molen kan dat in stapjes, de ander is traploos. Een traploze variant is een stuk preciezer. Traploze koffiemolens hebben geen vooraf ingestelde maalgraad, maar hebben daardoor wel oneindig veel opties. Ze zijn echter niet zo makkelijk te gebruiken als molens ‘met stapjes’.

Dat de maalfijnheid alleen is af te stellen in stapjes, betekent trouwens niet dat je beperkt hoeft te worden in de mogelijkheden. Sommige molens kun je wel op 50 verschillende stapjes instellen. In de meeste gevallen is dit ruim voldoende om ook de echte koffiefijnproevers te verrassen met een perfect kopje espresso.

Ontdek welke maalgraad wat jou betreft het lekkerst smaakt en experimenteer met verschillende malingen. Als je de maalgraad zelf wilt kunnen instellen, kom je al snel bij een elektronische maler terecht. Niet alle handmatige koffiemolens hebben deze optie namelijk.

Uniformiteit van de gemalen koffie

Een perfecte kop koffie moet natuurlijk geen gelukstreffer zijn. Je wilt er zeker van zijn dat jouw koffie keer op keer perfect gemalen is. De uniformiteit van je verse, gemalen koffie is bij een schijfmaler veel groter.

Hoeveel lawaai maakt ‘ie?

De meeste koffiemolens met mesjes krijgen slechte reviews wat betreft geluid. Of zeg maar gerust ‘herrie’. Je wilt je koffiemolen natuurlijk direct nadat je ’s ochtends je ogen opent kunnen gebruiken. Dan wil je geen model dat je lover, kids of buren wakker maakt. Elektronische molens met een laag toerental maken over ’t algemeen minder geluid, maar als ‘ie echt muisstil moet zijn zou je ook een handmatige koffiemolen kunnen overwegen. Houd er wel rekening mee dat het geluid dan misschien langer duurt.

Hoe goed is de molen schoon te maken?

Een molen die je schoon kunt vegen met een natte doek is wel zo makkelijk. Of je moet het niet erg vinden dat je met een borsteltje moet priegelen in gaatjes en spleetjes om koffieresten te verwijderen. Ga je voor een molen met keramische maalstenen of conische maalschijven? Zorg er dan voor dat je daar makkelijk bij kunt. En tipje: gebruik geen zeep, want voor je het weet heb je een koffie met zeepnasmaak.

koffiemolen kopen - kopje koffie

De koffiemolentest: Simplers advies voor thuisgebruikers

De zoektocht naar een fijne koffiemolen kan voor de gemiddelde thuisbarista soms best ontmoedigend zijn. Op sites waar gepassioneerde koffiefans samenkomen kunnen de meningen nogal uiteen lopen of juist té kritisch zijn. Over alles wat ze niet als een ‘serieuze koffiemolen’ beschouwen wordt minachtend gedaan. De echte koffieverslaafde is niet snel tevreden. Maar laat je niet ontmoedigen!

Als je een simpel koffiezetapparaat hebt, zul je waarschijnlijk hartstikke tevreden zijn met een messen-koffiemolen of een simpele burr-molen. Ook deze molens vergroten de smaaksensatie zonder dat je honderden euro’s over de balk hoeft te smijten. Als je jezelf nog geen koffie-expert durft te noemen, is het prima om klein te beginnen. Zo kun je langzaamaan meer gaan leren over de kunst van het koffie malen en later investeren in duurdere molens.

Welk soort koffiemolen komt er het beste uit de test voor de ervaren thuisgebruiker wat betreft Simpler? Een conische burr koffiemolen zonder doseerder en bij voorkeur met een geschakeld laag toerental.

Deel:
Article title

Laat een reactie achter