Home Magazine Koelkast kopen: zo vind je de ideale koelkast voor jouw keuken

Koelkast kopen: zo vind je de ideale koelkast voor jouw keuken

214
0

Met of zonder ijsblokjesmaker. Vrijstaand of inbouw? Samsung, LG of toch een ander merk? Er zijn honderden verschillende koelkasten waar je uit kunt kiezen. Hoe vergelijk je deze allemaal met elkaar en hoe weet je dat je een koelkast bij jouw keuken én wensenlijstje past? Lees deze ultieme koopgids en vergelijk prijzen van verschillende webshops via Simpler.

Verschillende typen koelkasten: de inbouwkoelkast en de vrijstaande koelkast

Een van de eerste knopen die je doorhakt, is of je een inbouwkoelkast of vrijstaande koelkast zoekt. Inbouwkoelkasten zijn er in verschillende formaten en vrijstaande koelkasten bestaan ook in verschillende groottes en uitvoeringen.

Vrijstaande koelkast

Een vrijstaande koelkast zet je ‘los’ in je keuken, waar er maar plek is. Als je een keuken hebt zonder inbouwmogelijkheid, dan kom je hier automatisch op uit. Er zijn verschillende modellen vrijstaande koelkasten: het tafelmodel, het kastmodel, en de Amerikaanse koelkast. Hier komen we zo op terug.

Inbouwkoelkast

Wanneer je een keuken hebt met inbouwmogelijkheid, dan kom je meestal uit bij een inbouwkoelkast. Bij de aanschaf van een inbouwkoelkast is het vanzelfsprekend belangrijk om de maten te weten. Of misschien ga je een nieuwe keuken kopen? Dan kun je nog kiezen welk formaat je erin wilt hebben.

Koelkastmodellen: van tafelmodel tot Amerikaanse koelkast

Zoals beloofd komen we nog even terug op de verschillende koelkastmodellen. Er valt namelijk genoeg te kiezen in koelkastland. Maar die keuze moet weloverwogen zijn. Daarom lichten we de verschillende modellen nog even voor je uit. Natuurlijk zijn er ook mini-koelkasten, wijnkasten en barkoelkasten, maar we bespreken de meestgebruikte modellen: de kastmodel, het tafelmodel, de koelvriescombi en de Amerikaanse koelkast.

Kastmodel

Kastmodellen beginnen vanaf een centimeter of 90 en zijn ideaal als je behoorlijk wat producten koud wilt houden. Een kastmodel koelkast past niet meer onder het aanrecht.

Tafelmodel

Heb je weinig ruimte in je keuken? Grote kans dat je dan voor een tafelmodel kiest. De meeste tafelmodellen zijn 60 centimeter diep en 85 centimeter hoog. Precies groot genoeg om onder het aanrecht of gasfornuis te passen.

Koelvriescombinatie

Niet alle koelkasten met vriezer mogen de naam koelvriescombinatie dragen. Koelvriescombinaties hebben de koelkast boven en een ruime vriezer beneden. Uiteraard hebben ze allebei aparte deuren, zodat je geen kou verliest uit het vriesvak als je iets uit de koelkast wilt pakken. 

Beeld: Samsung.

Amerikaanse koelkast

In Amerika is alles bigger and better. Zo ook de koelkasten. Je ziet de grote koelkasten ook steeds vaker in Nederlandse keukens. Koelkast en vriezer vind je in dit type koelkast naast elkaar. Meestal kun je met een Amerikaanse koelkast ook ijsblokjes en crushed ice maken. Let wel op dat je hiervoor de koelkast in de meeste gevallen wel moet kunnen aansluiten op een waterleiding.

Koelkast kopen: waar let je op?

Weet je inmiddels of het een inbouwkoelkast of vrijstaande koelkast wordt? En heb je al een model op het oog? Voordat je de zoektocht naar de ideale koelkast start, is het belangrijk om jezelf nog een aantal zaken af te vragen. Bijvoorbeeld: wat vind jij belangrijk aan een koelkast? Wat moet ‘ie kunnen en waar kun je prima zonder? Wat mag de koelkast kosten en waar komt hij te staan?

Grote of kleine koelkast?

De grootte van je huishouden, de ruimte in je keuken en jouw eigen wensen bepalen of een grote of kleine koelkast bij je past. Kijk daarbij niet alleen naar de afmetingen van de koelkast, maar ook naar de inhoud. Hoeveel past erin? Als je online een koelkast bestelt, kun je de afmetingen (lengte, hoogte en diepte) altijd in de productbeschrijving vinden. De inhoud wordt vermeld in liters.

Grote of kleine vrijstaande koelkast: welke grootte heb je nodig?

ModelGrootte huishoudenGrootte van je keuken
Mini-koelkast1 persoonZeer kleine keuken
Tafelmodel1-2 personenKleine of normale keuken
Kastmodel3 of meer personenNormale of grote keuken
Amerikaanse koelkast5 of meer personenGrote keuken

Tot ongeveer 150 liter: 2-persoonshuishouden
150 tot 250 liter: 4-persoonshuishouden
250 liter en meer: vanaf 5-persoonshuishoudens

Mini-koelkast

Als je alleen woont en over weinig ruimte beschikt, dan kun je overwegen om een mini koelkast aan te schaffen. Je kunt een mini-koelkast ook perfect gebruiken op een klein kantoor om dranken op de afdeling gekoeld te houden.

Tafelmodel koelkast

Een tafelmodel koelkast past perfect bij een klein huishouden. Als je met 1 of twee personen bent is de ruimte van een tafelmodel koelkast vaak voldoende. Het voordeel van een tafelmodel koelkast is dat hij op tafelhoogte is en hem daardoor als werkblad kunt gebruiken of er een ander apparaat bovenop kunt plaatsen.

Kastmodel koelkast

Bij een huishouden van 3 of meer personen past een kastmodel koelkast het best. Deze zijn er in verschillende formaten. Als je een groot gezin hebt is het aan te raden om een hoog model te kiezen, met meer inhoud. Maar ben je met 3 of 4 personen, dan volstaat vaak een normaal kastmodel.

Grootte huishoudenNormaal of groot kastmodel
Tot 4 personenNormaal (t/m 160 cm)
5 of meer personenGroot (160 cm of hoger)

Amerikaanse koelkast

Voor een groot gezin is een Amerikaanse koelkast een uitkomst. Kenmerkend aan een Amerikaanse koelkast is dat deze twee deuren naast elkaar heeft: een voor de koelruimte en een voor de vriesruimte. Hij neemt wel veel ruimte in, dus een Amerikaanse koelkast is minder geschikt voor kleine keukens. Dit type koelkast is ook ideaal voor bedrijfskeukens of als je maar één keer in de week boodschappen wil doen.

Grote of kleine inbouwkoelkast: welke grootte heb je nodig?

Als je een bestaande keuken hebt waar je een nieuwe koelkast in wil laten bouwen, dan staan de afmetingen natuurlijk al vast. Ga je een nieuwe keuken kopen, dan kun je nog zelf kiezen hoe groot je de koelkast wilt hebben.

Koelkast voor een bestaande keuken: meet de nishoogte

Als je een nieuwe koelkast in je bestaande keuken wilt inbouwen, dan is de nishoogte (de hoogte van het inbouwstuk) belangrijk. Meet hiervoor de ruimte waarin de koelkast is ingebouwd. Er zijn 6 standaardnishoogtes: 82 cm, 88 cm, 102 cm, 122 cm, 140 cm en 178 cm.

Een koelkast kopen voor een nieuwe keuken: gezinsgrootte

Als je een complete nieuwe keuken gaat kopen, dan heb je nog invloed op de grootte van de koelkast die je erin wil hebben. Bij een groter gezin past een grotere koelkast. Over het algemeen kun je de volgende maatstaf aanhouden:

Grootte huishoudenNormaal of groot kastmodel
Klein huishouden (1-2 personen)82 cm, 88 cm, 102 cm
Normaal gezin (3-4 personen)122 cm, 140 cm
Groot huishouden (5 of meer)178 cm

Koelkast met of zonder vriezer?

Als je een mini koelkast koopt heb je geen vriezer, maar bij een tafelmodel, een kastmodel of inbouw koelkast heb je de keuze of je er wel of geen vriezer in wil. Een vriezer is natuurlijk enorm handig om maaltijden en producten langer vers te houden. De meeste koelkasten hebben tegenwoordig standaard een vriezer(tje), maar als je bijvoorbeeld al een losse vriezer hebt, kun je ook kiezen voor meer koelruimte met een koelkast zonder vriezer. 

NoFrost-systeem

Bij de meeste moderne koelkasten kun je voor een vriezer met NoFrost-systeem kiezen. Dit system zorgt ervoor dat vocht en warme lucht direct worden afgevoerd, zodat er zich geen ijs vormt. En je weet wat dat betekent: nooit meer hoeven ontdooien. Fijn!

Verschillende deursystemen voor inbouwkoelkasten

Als je je huidige inbouw koelkast gaan vervangen, dan is het goed om even te kijken naar welk scharniersysteem je koelkast nu gebruikt. Er zijn er 2: een deur-op-deur-systeem en sleepdeursysteem.

Deur-op-deur-systeem

Het is eenvoudig te zien of je dit systeem gebruikt: de deur van je keuken zit vastgemaakt op de deur van de koelkast. Dit is vaak de mooiste optie en je deur kan ver open. Dit systeem overzetten naar een sleepdeursysteem is trouwens niet eenvoudig.

Sleepdeursysteem

Glijdt de keukenkastjesdeur langs de deur van je koelkast? Dan heb je een sleepdeursysteem. Veel koelkasten maken gebruik van het sleepdeursysteem. Als je dit nu hebt, is het ook nog mogelijk om over te stappen op het deur-op-deur-systeem, door de scharnieren en het glijsysteem weg te halen en een deur-op-deur-systeem koelkast te kopen.

Inrichting van de koelkast

Niet alleen de functies en het uiterlijk van de koelkast zijn van belang. Ook de binnenkant in niet geheel belangrijk. En dan met name de inrichting. Voor hoeveel planken is er plek? Hoeveel grote flessen kun je in de deur kwijt? En hoe zit het met de verhoud- of groentelade? Check altijd even of de inrichting van de koelkast past bij hoe jij het graag hebt.

Verlichting in je koelkast

Kocht je vroeger standard een koelkast met een tl-lampje, tegenwoordig is het vaak ledverlichting dat je in de koelkast vindt. Ledlampjes worden minder snel warm en zijn energiezuiniger. En, in de meeste gevallen gaan ze nog langer mee ook. Kijk ook of je de lamp eenvoudig kunt vervangen.

Koelkast met luchtcirculatie

In de meeste koelkasten zonder luchtcirculatie is het onderin kouder dan bovenin. Dit verschil kan vooral groot zijn in een kastmodel. Als je voor een koelkast kiest met luchtcirculatie is de temperatuur constant in de gehele koelkast. De koude lucht wordt namelijk zo verdeeld dat de temperatuur overal gelijk is. 

Temperatuur van de koelkast plaatselijk regelen

We hebben het net over dezelfde temperatuur binnen de hele koelkast, maar misschien is dit wel helemaal niet wat jij wil. Bijvoorbeeld omdat je wijntjes op een bepaalde temperatuur moeten zijn. Kies dan voor een koelkast met verschillende regelaars.

Energiezuinige koelkast

Er zijn 2 overwegingen om te kiezen voor een energiezuinige koelkast: je portemonnee en het milieu.

Een koelkast is een van de grootste energieverbruikers in huis. Je wilt daarom een koelkast kopen die zo zuinig mogelijk met energie omgaat. Om dat te bepalen, kijk je naar de energieklasse van de koelkast. Dit wordt aangeduid is met een energielabel.

Het energieverbruik van je koelkast wordt aangegeven in energieklasse A tot A+++. Elke klasse hoger is 10% zuiniger. Koelkasten die in klasse B,C, of D vallen worden niet meer in de winkels verkocht. Een koelkast met label A is tegenwoordig dus juist een van de minst zuinige modellen. De zuinigste koelkasten hebben het A+++ label. 

Geluidsniveau: stille koelkast

Een stille koelkast hoor je bijna niet en dat is vooral fijn als je een open keuken hebt. Zeker als deze ook nog eens dicht op de woonkamer zit. Het geluidsniveau van een koelkast wordt uitgedrukt in het aantal decibel (dB). Als je een open keuken hebt is het aan te raden om een stille koelkast van hooguit 39 dB te kiezen.

Past de kleur van de koelkast in het interieur?

Heb je alle functionele eisen op een rijtje? Dan mag je stiekem ook best naar de looks van je koelkast kijken. De meeste koelkasten zijn wit of zilver, maar er zijn ook genoeg leuke, gekleurde varianten te verkrijgen die je het interieur van je keuken opfleuren of aanvullen.

Veelgestelde vragen over koelkasten

Hoe kan ik kosten besparen met mijn koelkast?

Een gemiddelde en redelijk energiezuinige koelkast kost je per jaar rond de € 35 aan energiekosten. Een nieuwe energiezuinige koelkast heeft vaak wel een 2x zo laag energieverbruik dan een koelkast van rond de 10 jaar oud. Je kunt dus enorm besparen ten opzichte van je huidige situatie als je je koelkast vervangt voor een nieuwe. Een deel van de aanschafkosten verdien je de komende jaren terug door de lagere energiekosten. Het verschil tussen een energiezuinige en minder energiezuinige koelkast die je nu koopt, levert je ergens tussen € 5 (hooguit € 15) aan energiebesparing op per jaar. Je kunt dus de hogere aanschafkosten voor een deel terugverdienen, maar wel over heel wat jaren.

Waarom kun je niet alle koelkasten in een onverwarmde ruimte plaatsen?

Goed om te weten: niet alle koelkasten kun je in de kou plaatsen. Een koelkast kan kapot gaan in de schuur of garage. Daarom zijn de meeste koelkasten ingedeeld in een klimaatklasse. Deze klasse geeft aan welke temperatuur jouw koelkast kan handelen. Let hier dus goed op, mocht je een koelkast buiten of in de schuur willen plaatsen.

Wat is het voordeel van een energiezuinige koelkast?

De koelkast is in een gemiddeld gezin goed voor ongeveer 15% van de totale energierekening. Je kunt dus aardig op je energieverbruik besparen door een energiezuinige koelkast te kopen. Maar kosten besparen is niet de enige reden natuurlijk. Een energiezuinige koelkast is ook beter voor het milieu. Wat wel goed is om te weten: vaak is een wat duurdere koelkast ook energiezuiniger.

Waarom is een koelkast met een invertercompressor beter?

De meeste koelkasten hebben een ‘normale’ compressor. Deze slaat uit als je koelkast op de juiste temperatuur is. Als hij te warm wordt, gaat de compressor aan. Kies je voor een intvertercompressor, dan staat deze altijd aan. Alleen het vermogen verschilt, afhankelijk van de temperatuur. Het voordeel van een invertercompressor is dat de compressor langer meegaat en het je minder stroom kost. Ook ben je altijd verzekerd van een stabiele temperatuur. 

Beeld: Samsung.

De beste koelkastmerken

Wat is nou het beste koelkastmerk? De Consumentengids deed hier onderzoek naar. 3.600 mensen gaven hun mening over hun koelkast. Samsung en Miele kwamen het beste uit de test. Vooral qua prestatie en gebruiksgemak. In verschillende online webshops zie je juist dat Samsung, Inventum en LG het best verkocht worden. We kunnen voorzichtig concluderen dat een Samsung-koelkast in ieder geval het overwegen waard is.

Wat is de beste koelkast voor jou?

Zoals je ziet is het van een aantal factoren afhankelijk welke koelkast letterlijk en figuurlijk het beste bij jouw keuken past. Past hij in de ruimte die je hebt? Door hoeveel personen wordt hij gebruikt? Welke koelkast past bij mijn budget? Heb je op alle vragen antwoord kunnen geven? Vergelijk koelkasten die aan jouw eisenlijstje voldoen via Simpler.

Deel:
Article title

Laat een reactie achter