Home Magazine Ei koken? Kooktijden en tips voor het perfecte ei

Ei koken? Kooktijden en tips voor het perfecte ei

409
0
het perfecte gekookte ei - halfzacht

 

Het perfecte gekookte ei maken. De een doet er een leven lang over om het onder de knie te krijgen, de ander flikt het keer op keer. Simpler dook in de wereld van gekookte eieren en vertelt je alles wat je moet weten om het perfecte ei te koken (en bewaren).

Is een gekookt ei gezond?

Eieren zijn dikke prima voor wie niet dik wil worden. Een gemiddeld gekookt ei bevat maar ongeveer 70 tot 75 calorieën. Yum! Ongeoorloofd zoveel mogelijk eieren snoepen? Nee, tuurlijk niet. Net als met alles wat je eet, gaat het om de hoeveelheid.

Natuurlijk zijn eieren niet alleen redelijk gezond omdat ze weinig calorieën bevatten. Het is een bron van – de naam zegt het al – hoogwaardige eiwitten en een aantal andere (voedings)stoffen. Denk bijvoorbeeld aan vitamines B2, B12, E en D, ijzer, choline en foliumzuur. O, en antioxidanten, die ervoor zorgen dat vrije radicalen geen schade aanrichten in je lijf. Ze (de antioxidanten) staan ook wel bekend om hun ouderdomsvertragende eigenschap. Maar of dat helemaal waar is? Laten we het zo zeggen: een tekort eraan versnelt het ouderdomsproces. Je hoeft je dus niet helemaal vol te proppen met eieren als je wat extra rimpeltjes ziet verschijnen.

Hoeveel eieren mag je eten?

In eieren zit verzadigd vet en een andere grote boosdoener: cholesterol. Daarom kun je dus maar beter niet te veel eieren eten. Maar wat is te veel? Per dag mag je 300 mg cholesterol binnenkrijgen. In een ei (de dooier eigenlijk) zit al 200 mg. Het is dus totaal afhankelijk hoe gezond je verder eet. Volgens Het Voedingscentrum kun je prima 2 tot 3 eieren per week eten.

rauw ei - salmonella voorkomen

Hoe voorkom je Salmonella-infectie?

Salmonella is een ziekmakende bacterie die je nooit hoopt tegen te komen. De bacterie komt voor in rauwe, dierlijke producten. Denk aan vlees, vis en eieren. Maar ook op rauwe groente en fruit. Met eieren moet je dus oppassen. Dat betekent: liever geen rauwe eieren gebruiken in gerechten die niet worden verhit. En eigenlijk moet je je eieren ook altijd hard koken. Bij voorkeur moet zowel het eiwit als de dooier gestold zijn. Daar gaat je zachtgekookte ei op zondagochtend! Ook het bewaren van eieren in de koelkast verkleint de kans op besmetting.

Eieren bewaren: zo doe je dat het best

Het is wetenschappelijk bewezen: een ei kun je echt het beste in de koelkast bewaren. De meeste koelkasten hebben niet voor niets ‘eierhouders’ aan de binnenkant van de deur. We horen je al afvragen waarom de eieren dan in de supermarkt gewoon in de niet-gekoelde schappen staan? Je kúnt een ei prima buiten de koelkast bewaren, maar gekoeld blijven ze langer vers en wordt de groei van bacteriën niet gestimuleerd. Een van de redenen waarom de dozen met eieren in de supermarkt niet worden gekoeld, is omdat eieren gevoelig zijn voor temperatuurwisseling. Je wilt niet dat er condens in je ei ontstaat, want daar zijn bacteriën dol op. Van warm naar koud kan dus best, maar van koud naar warm kun je beter niet proberen.

Wanneer is een ei over de datum?

Er staat vaak een uiterste houdbaarheidsdatum op de doos, maar als die verstreken is hoef je je eieren niet per se weg te gooien. Vanzelfsprekend moet het ei er nog lekker uitzien en smakelijk ruiken. Maar wil je testen voordat je het ei in de pan openbreekt? Vul dan een kom met water en kijk of het ei blijft drijven. Een zinkend ei is eetbaar, een drijvend ei kun je beter weggooien. 

Kooktijd: hoe lang moeten eieren koken?

Het perfecte ei is natuurlijk voor iedereen anders. De een wil al het ‘snot’ vermijden en houdt niet van ‘geglibber’ terwijl de ander smult van een zachtgekookt eitje met een vloeibare dooier. De kooktijd geeft je in ieder geval een goede indicatie van hoe je ei uit de pan komt. Maar let op, het verschilt natuurlijk of je het ei in het koude water op het vuur zet of de eieren er pas bij doet als het water al kookt. Of hoe warm of koud het ei was toen het onder werd gedompeld. Een ei uit de koelkast moet bijvoorbeeld langer koken dan een ei dat buiten de koelkast is bewaard.

Zachtgekookt ei: hoe lang koken in koud of kokend water?

Voor wie van een zachtgekookt ei wil kunnen smullen aan het zondagsontbijt, kookt het middelgrote (M) ei 3 minuten. Let op: 3 minuten geldt alleen als je het ei al in het koude water opzet. Doe je het ei er pas bij nadat het water kookt? Dan laat je het 3 tot 4 minuten koken voor een zachtgekookt ei.

Als je ei uit de koelkast komt, tel je daar ongeveer een kleine minuut bij op. Hetzelfde geldt als je ei groter dan gemiddeld is. Oh, en kakelverse eieren willen ook nog wel eens langer nodig hebben om hard te worden. Houd daar rekening mee.

gekookt ei op brood

Hardgekookt ei: hoe lang moet ‘ie koken?

Aan een hard ei kun je niet zoveel fout doen, maar je wilt natuurlijk liever niet dat het ei er groen uitkomt. Voor een hardgekookt ei moet je iets meer geduld hebben. Zet je het ei samen met het koude water op? Dan kook je hem 7 minuten. Laat je het ei pas in kokend water zinken? Dan moet je 8 minuten wachten op je perfecte gekookte ei.

Voor een supervers ei tel je hier een minuut bij op, anders eindig je met een halfzacht ei. Ook grotere eieren en eieren uit de koelkast moeten een minuutje langer koken.

Eieren koken in de magnetron

Kun je eieren koken in de magnetron? Simpel gezegd: nee, het is niet aan te raden. Teus is hierin ervaringsdeskundige:

Nog voor het water kookte, klonk er een doffe knal, en moest ik de magnetron uitsoppen.
 “Ik dacht dus: als ik nou een gaatje in de stompe kant van het ei prik, dan kan de lucht gemakkelijk ontsnappen, en klapt het ei niet uit elkaar. Dat werkte dus niet, ook niet in een glaasje water. Nog voor het water kookte, klonk er een doffe knal, en moest ik de magnetron uitsoppen.”

Kort gezegd komt er in de magnetro teveel druk op het ei te staan, waardoor het uit elkaar spat. Wel kun je prima een omelet in de magnetron maken of een ei pocheren. Moet en zal je nou een ei koken in de magnetron? Dan kán het wel, mits je een aantal voorzorgsmaatregelen neemt. Leg je ei in een magnetronschaal en zorg dat hij volledig onder water staat. Strooi dan een lepel met zout in het water. Vervolgens kun je de eieren in de magnetron koken in een minuut of 10. Let op: zet de magnetron niet op de hoogste stand.

Is een eierkoker een aanrader voor het perfecte gekookte ei?

Zoals je ziet is het perfecte ei koken een hele kunst. De luie of praktische kok laat het lastige werk aan een eierkoker over. Lekker gemakkelijk en met een perfect gekookt ei als resultaat. En jij hebt mooi tijd om je met andere dingen bezig te houden. Bijvoorbeeld alvast een lekkere boterham roosteren of de ontbijttafel dekken.

Let wel op dat als je een eierkoker gebruikt, je een gaatje in de bovenkant van het ei maakt. Dit voorkomt ei-ongelukjes als ontplofte, gebarsten of lekkende eieren. Een ander belangrijk aandachtspunt bij een eierkoker is ‘droogkoken’. De meeste moderne eierkokers schakelen automatisch uit als er geen water meer in het apparaat zit en het elektrische plaatje droogkookt. Heb jij een iets minder luxe variant? Dan moet je dit zelf goed in de gaten houden. Je wilt uiteraard niet dat het apparaat te warm wordt en hierdoor oververhit raakt of zelfs vlam vat.

Eieren laten schrikken

Heb je tot op de seconde de tijd bijgehouden voor het perfecte zachte ei? Dan wil je natuurlijk niet teleurgesteld worden als je na het pellen verrast wordt door een halfzacht ei. Daarom is het onder meer belangrijk om je eieren te laten schrikken onder de koude kraan. Het stopt het stollingsproces. Nog een fijn bijkomend voordeel van een flinke plas koud water over je ei, is dat de dooier er smakelijk uit blijft zien. De dooier wordt zo minder snel groen of blauwig. En dan de reden waarom we allemaal ons eitje graag laten schrikken: door de kou koelt het eiwit af. Dit heeft als gevolg dat het een ieniemienie-beetje krimpt, waardoor je ei wordt losgetrokken van de schil. Zo wordt pellen een eitje.

Eieren pellen: hoe doe je het snel?

Duizend kleine schilletjes van je ei pulken kan een enorm vervelende klus zijn. Zeker als je niet kunt wachten om een hap te nemen van het perfecte gekookte ei. Je kunt het ei uit de schil lepelen, maar pellen hoeft helemaal geen karwei te zijn. Wel speelt het mee of een ei vers is of niet. Een vers ei is een en al ellende om te pellen, een iets minder vers ei kun je zo van de schil ontdoen.

De meeste mensen zweren nog steeds bij het ei goed laten schrikken (zie bovenstaand) voor optimaal pelgemak. Er zijn online ook tientallen andere trucjes te vinden om een ei snel te pellen. Van over de tafel rollen en de schil pletten tot in een glas water heen en weer schudden. Let op: de meeste trucjes werken alleen met een hardgekookt ei. Voor je het weet zit de hele keukenmuur onder het eigeel.

Nu je weet hoe je het perfecte hardgekookte of zachtgekookte ei maakt, rest ons nog één ding te zeggen: eet smakelijk!

Deel:
Article title

Laat een reactie achter