Home Magazine Broodbakmachine kopen: bak perfect brood met de juiste machine

Broodbakmachine kopen: bak perfect brood met de juiste machine

211
0
Broodbakmachine Panasonic

Dromen we niet stiekem allemaal van wakker worden met de geur van vers brood? Hoe heerlijk zou het zijn als jouw huis ruikt als bij de bakker? Steeds weer vers brood op tafel toveren kan erg tijdrovend zijn, maar met een broodbakmachine is het zo gepiept. Wil je een broodbakmachine kopen maar kun je wel wat hulp gebruiken bij je keuze? Simpler vertelt je alles wat je wilt weten over de aanschaf van een broodbakmachine, waar je op moet letten en beantwoordt veelgestelde vragen.

Wat doet een broodbakmachine?

Brood bakken kan toch gewoon in de oven? Heb je helemaal gelijk in, maar brood bakken in de broodbakmachine is wel zo makkelijk en snel. Jij stelt een programma en je voorkeuren in, en de broodbakmachine gaat aan de slag met mengen, kneden, rijzen en bakken. Je hoeft alleen zelf de ingrediënten toe te voegen. En kun je tegenwoordig ook in een handige kant-en-klaarmix krijgen.

Wat is het voordeel van een broodbakmachine?

Een broodbakmachine zorgt ervoor dat je jouw brood volledig kunt aanpassen aan je voorkeuren. Met een vers brood uit de broodbakmachine weet je wat je eet, maar hoef je er niet hard voor te werken of veel voor te betalen. En het resultaat? Dat is altijd hetzelfde: perfect. Een broodbakmachine is ideaal voor iedereen die graag efficiënt, voordelig en snel een vers brood bakt.

Kunststof of rvs broodbakmachine

De meeste broodbakmachines zijn gemaakt van kunststof. Het maakt de machine lekker licht en zorgt ervoor dat je ‘m handig kunt opbergen. Voor wie de looks van de machine ook belangrijk zijn, is er de rvs-broodbakmachine. Niet alleen mooi, maar ook eenvoudig schoon te houden.

Broodbakmachine - horizontaal

Beeld: toastmasterbreadmachine.com.

Een liggend of staand brood bakken

Wil je een staand of liggend brood bakken? Broodbakmachines kunnen over ’t algemeen onderverdeeld worden in horizontale en verticale machines. De meeste broodbakmachines bakken een verticaal, vierkant brood. Je stopt de ingrediënten er van bovenaf in. Het gebakken brood til je er ook aan de bovenkant weer uit. Horizontale machines zijn meer in opkomst. Hiermee bak je een brood zoals bij de bakker, maar verder verschilt het qua bakwijze weinig.

Wat kost een broodbakmachine?

Er is een broodbakmachine voor ieder budget, maar laat het budget niet leidend zijn bij de keuze voor een machine. Prijzen beginnen vanaf €50 en lopen tot ongeveer €200. Een duurdere broodbakmachine hoeft niet per se te betekenen dat de machine beter is. Wellicht stel jij wel helemaal niet zoveel eisen aan je zelfgebakken brood?

Broodbakmachine - ingrediënten

Beeld: snapguide.com.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een broodbakmachine?

Bepaal voor jezelf wat je belangrijk vindt bij een zelfgebakken brood. Wil je de korstkleur kunnen instellen? Is een notendispenser een must of wil je broden van meer dan 1000 gram kunnen bakken? Er zijn tal van modellen en specificaties. Dit zijn de functies en specificaties die je mee moet nemen bij het maken van een keuze.

Verschillende bakprogramma’s

Ben je op zoek naar een broodbakmachine met een arsenaal aan programma’s of heb je aan de basics genoeg? De echte broodexpert wil ook zelf de tijd van kneden, rijzen en bakken kunnen aanpassen. Of wat als je een brood wilt bakken waarvoor geen programma beschikbaar is? Dan wordt het een gok hoe het brood eruit komt. Stel jezelf de vraag of je:

 • cake en kleine broodjes wilt kunnen maken in je broodbakmachine?
  het programma voor deeg kneden en rijzen wil kunnen aanpassen?
 • glutenvrij brood wil kunnen bakken?
 • zelf roggebrood wil kunnen maken?
 • broodbakmachine geschikt moet zijn voor pizza- en pastadeeg?

Schermpje

Heeft jouw broodbakmachine een (LCD) schermpje waarop je makkelijk kunt aflezen welke instellingen je hebt geselecteerd? Het is ook fijn om tussendoor te kunnen zien hoe lang het broodbakproces nog gaat duren.

Broodbakmachine - bakblik uittillen

Beeld: williams-sonoma.com.

Bakblik

Wil je een staand of liggend bakblik en moet het uitneembaar zijn? Met een uitneembaar blik til je het brood heel eenvoudig uit de machine. Een ander voordeel van een uitneembaar bakblik is dat je ’t makkelijk kunt schoonmaken.

Timer

’s Avonds de ingrediënten in je broodbakmachine gooien en ’s ochtends gewekt worden door de geur van supervers brood? Het kan met een timer! De machine start automatisch met het bakproces op de door jou ingestelde tijd.

Kijkvenster

Je gooit de ingrediënten in de machine en een paar uur later heb je een perfect brood. Je hebt er geen omkijken naar. Ben je toch nieuwsgierig hoe je brood het doet? Dan is een kijkvenster leuk om te hebben.

Gewicht en grootte van het brood

Bak je brood voor de hele familie of maar 1 keer per week voor het zongdagsontbijt met je lief? Hoe hoger het maximale gewicht van het brood dat je met de machine kunt bakken, hoe groter het brood meestal. Let op dat je een machine koopt die een groot genoeg brood kan bakken. Een normaal brood is gemiddeld 800 gram. Op de meeste broodbakmachines kun je verschillende formaten instellen.

Instellen van korstkleur

Vind je een harde, knapperige korst lekker of moet ‘ie goudbruin maar zacht zijn? Als je hier een voorkeur in hebt, kies dan een broodbakmachine waarbij je de korstkleur kunt regelen.

Vermogen van verwarmingselement

Het verwarmingselement zorgt ervoor dat je brood rijst en gebakken wordt. Dit element bepaalt dus indirect hoe de kwaliteit van je brood is. Let dus goed op hoeveel vermogen je broodbakmachine heeft en wat de machine met dit vermogen doet.

Aantal kneedvleugels

Hoe beter gekneed je brood is, hoe lekkerder het wordt. Het kneden gebeurt met de kneedvleugels in het bakblik. Vind je één kneedvleugel genoeg of wil je er 2? Met 2 vleugels krijg je wel 2 gaatjes onderin je brood.

Warmtesensor

De warmtesensor houdt tijdens het bakproces de temperatuur in de gaten. Essentieel dus, want als deze sensor niet goed werkt, krijg je ook geen goed brood. Informeer of en hoe lang je hier garantie op hebt.

Computer

Wil je een bakmachine die je al het denkwerk uit handen neemt of liever eentje die je zelf kunt programmeren? Met een uitgebreide computer – en daarmee meer mogelijkheden – kun je creatiever bakken. Of wat dacht je van het zelf toe kunnen voegen van typen brood die je graag bakt? Zoals speltbrood bijvoorbeeld

Broodbakmachine - dispenser

Beeld: towerhousewares.co.uk.

Dispenser

Overweeg ook of je een dispensers waarin je noten, zaden en rozijnen kunt toevoegen belangrijk vindt. Zo ja, dan kom je al snel uit op een broodbakmachine in het hogere segment.

Veelgestelde vragen over brood bakken met een broodbakmachine

Hoe groot zijn de broden die je kunt bakken?

Broden uit een broodbakmachine zijn vaak kleiner dan broden uit de supermarkt of van de bakker. Hoe groot het brood wordt dat je bakt, is afhankelijk van de grootte van het bakblik en de hoeveelheid ingrediënten. Het is natuurlijk ook altijd mogelijk om meerdere (maar kleinere broden) te bakken.

Wat doet een warmhoudfunctie?

Sommige broodbakmachines beschikken over een warmhoudfunctie. Deze functie houdt de gebakken broden meestal tot een uur warm. Dit is vooral handig als je niet in de gelegenheid bent het brood direct uit de machine te halen, maar wel warm brood wil. Bijvoorbeeld als je graag met de timer werkt.

Kan de broodbakmachine ook glutenvrij brood maken?

Er zijn broodbakmachines met extra programma’s. Een van deze programma’s maakt het mogelijk om glutenvrij brood te bakken. De reden waarom niet elke broodbakmachine in staat is glutenvrij brood te bakken, is omdat het bakken van glutenvrij brood vaak zwaarder is en meer tijd nodig heeft.

Kunnen er extra ingrediënten aan het brood worden toegevoegd?

Het toevoegen van extra ingrediënten aan het brood, zoals noten of rozijnen, is bij veel broodbakmachines ook mogelijk. Er zijn vaak twee manieren waarop dit kan: automatisch of handmatig. Indien je de ingrediënten handmatig wil toevoegen, zal de broodbakmachine een signaal afgeven wanneer je de aanvullende ingrediënten moet toevoegen. Wanneer het proces automatisch gaat, zorg de machine er zelf voor dat de ingrediënten op het juiste moment worden toegevoegd. Bijvoorbeeld met de bovengenoemde dispenser.

Broodbakmachine - Panasonic

Populaire broodbakmachine-merken

De meeste grote huishoudelijke apparatuur-merken hebben wel een broodbakmachine in het assortiment. Zo kun je broodbakmachines kopen van onder meer de volgende merken:

 • Inventum
 • Panasonic
 • Philips
 • AFK
 • Moulinex
 • Domo
 • Severin
 • Princess
 • Unold
 • Kenwood
 • Fritel
 • Beem
 • Bestron

Panasonic is toch wel de Rolls-Royce onder de bakmachines. Maar de broodbakmachines van Kenwood, Bestron en Inventum zijn ook populair door hun goede prijs-kwaliteitverhouding. Vergelijk prijzen en specificaties van broodbakmachines eenvoudig via Simpler. Zo kun je snel en gemakkelijk een doordachte keuze maken.

Conclusie: wat is de beste broodbakmachine voor jou?

Zie je door de broodbakmachines je toekomstige zelfgebakken brood niet meer? Zet voor jezelf op een rijtje wat jij belangrijk vindt aan een broodbakmachine. Wat de beste broodbakmachine is, hangt af van jouw wensen. Brood bakken kunnen ze allemaal. En, stiekem valt of staat de kwaliteit van je brood natuurlijk ook met een goed recept.

Moet een broodbakmachine je het zware werk uit handen nemen en wil je gewoon een simpele machine die een eenvoudig wit of volkorenbrood bakt? Dan heb je aan een instapmodel waarschijnlijk genoeg. Wil je optimale controle over je brood? Dan is het belangrijk dat je een machine kiest met een uitgebreid aantal programma’s of een broodbakmachine waarbij jezelf de computer kunt programmeren. Zo’n machine kost iets meer dan een basismodel, maar je bakt er dan wel het brood van je dromen mee.

Bron beeld header: Panasonic.
Deel:
Article title

Laat een reactie achter