Home Magazine AdBlock of Adblock Plus – welke is beter?

AdBlock of Adblock Plus – welke is beter?

310
0
advertenties website

Met steeds vervelender wordende advertenties, blijven er steeds minder internetgebruikers over die geen adblocker geïnstalleerd hebben. Tel daar een potentiele malware-infectie van ‘besmette’ ads bij op en je hebt er ook alle reden toe om advertenties te blokkeren. Uit eerdere research die wij voor je deden – Adblocker: is het een aanrader? En welke kies je? – bleek dat Adblock Plus en AdBlock twee van de populairste adblockers zijn. Maar welke is beter? Simpler zoekt het voor je uit.

Adblock Plus

Geloof het of niet, Adblock Plus was eerder dan AdBlock. Aanvankelijk was deze adblocker alleen voor Firefox beschikbaar, maar al snel volgden alle andere veelgebruikte browsers. De extensie is ‘open source’ en is niet door één individu ontwikkeld, maar door een community van codeurs die een schonere en rustigere browserervaring wilden creëren.

Adblock Plus wordt geprezen om de snelle installatie, eenvoudige interface en het gemak waarmee je instellingen en opties kunt aanpassen. De browser-extensie bevat een aantal filters die al vooraf geïnstalleerd zijn, maar je kunt zelf ook aangepaste filters maken.

Deze adblock-extensie heeft een heleboel goede eigenschappen, maar het is niet voor alle browsers de perfecte oplossing. Aangezien Adblock Plus ooit voor Firefox is ontwikkeld werkt het nog steeds het beste voor deze browser. Gebruik je Google Chrome, dan wil je misschien ook weleens snuffelen aan AdBlock.

AdBlock

Wist je dat Adblock Plus de inspiratie was voor AdBlock? AdBlock werd later bedacht en geprogrammeerd door de jonge software engineer Michael Gundlach. Het begon ooit als Chrome extensie, maar is inmiddels ook beschikbaar voor andere browsers. Ja, ook Firefox waar Adblock Plus voor werd ontwikkeld.

Net als Adblock Plus, heb je met AdBlock de mogelijkheid om advertenties op websites te blokkeren met vooraf ingestelde filters, custom filters en een subscription list. Simpel gezegd, is AdBlock voor Google Chrome was Adblock Plus is voor Firefox. AdBlock staat er echter wel om bekend dat het je browser wat slomer kan maken als je meerdere tabs hebt openstaan. Meer daarover later, als we ingaan op de voordelen en nadelen van Adblock Plus en AdBlock.

Overeenkomsten en verschillen tussen AdBlock en Adblock Plus

Functionaliteiten

Beide adblockers zijn aan elkaar gewaagd qua looks en functionaliteiten. Ze bieden allebei whitelists, blacklists, counters, tracking control, geïnfecteerde domeinwaarschuwingen en meer. Allebei staan ze ‘acceptabele advertenties’ toe en blokkeren ze Facebook- en YouTube-advertenties.

Als je AdBlock installeert, is de filter voor malware-bescherming al direct ingeschakeld. Direct na installatie beschermt deze adblocker je dus al tegen malware. Hoewel zowel AdBlock als Adblock Plus hun malware-informatie via EasyList verkrijgen, gebruikt AdBlock ook een aangepaste lijst met extra filters die advertenties blokkeert waar andere filters niets om geven. Ook biedt AdBlock meerdere extra filterlijsten in de opties, waaronder lijsten die je beschermen tegen trackers en andere online irritaties naast advertenties.

AdBlock kun je ook uitschakelen per pagina, terwijl dat bij Adblock Plus alleen in Firefox kan. Ook kun je bij AdBlock zelfs een losstaand element blokkeren.

En voor de fans van YouTube: in AdBlock heb je de mogelijkheid om YouTube channels op je witte lijst te zetten die je wilt supporten. AdBlock is de enige adblocker waarbij dit – tot nu toe – kan.

Adblock Plus

Gebruiksgemak

Makkelijk in gebruik, intuïtief en eenvoudig te begrijpen: dat zijn vandaag de dag toch wel de eisen waaraan software minimaal moet voldoen. Zowel AdBlock als Adblock Plus kunnen hier vinkjes bij zetten. De extensies zijn snel te installeren en met de standaardinstellingen kom je al een heel eind.

De extensie even niet gebruiken? Bij beide adblockers klik je simpelweg op het icoontje in de browser. Bij allebei kun je uitzonderingen opgeven, whitelists maken of opties personaliseren.

Adblock Plus ziet er iets gebruiksvriendelijker uit en laat je ook zien hoeveel advertenties er geblokkeerd zijn op de pagina die je bezoekt. AdBlock doet dit niet. Hoewel de extra opties bij Adblock Plus wat dieper in het menu verborgen zijn dan bij AdBlock, zal het merendeel van de gebruikers deze opties toch niet inschakelen.

Prestaties

Over beide adblockers hebben we niets te klagen. Het merendeel van de advertenties wordt geblokkeerd. Geen irritante pop-ups, take-overs of knipperende banners te zien. Maar wel goed om te weten: sommige bedrijven betalen AdBlock en Adblock Plus om op de zogenaamde ‘acceptabele advertenties’-lijst te komen. Als de advertenties aan de eisen van AdBlock/Adblock Plus voldoen, worden ze gewhitelist en zul je deze ads nooit kunnen verbergen.

Als we dan toch op de details gaan letten, lijkt Adblock wat slomer te zijn. Zowel in Chrome als Firefox. Hoe meer tabs je open hebt, hoe langzamer je browser wordt. Hoe dat komt? Daar zijn we nog niet achter. Adblock Plus kan meerdere tabs in je browser beter handelen. In ieder geval in Firefox merken we geen verschil met of zonder adblocker geïnstalleerd.

Voordelen Adblock Plus

Voordelen en nadelen van Adblock Plus

Pluspunten (+)

 • Gratis extensie.
 • Adblock Plus is open source: dit betekent dat de extensie nog steeds doorontwikkeld wordt door verschillende codeurs uit de community.
 • Eenvoudig in gebruik en makkelijk te installeren.
 • Instellingen gemakkelijk aan te passen.
 • Dankij het ‘subscription list’-systeem kun je je inschrijven voor verschillende lijsten en de advertenties van je keuze blokkeren.

Minpunten (-)

 • Sommige advertenties worden niet geblokkeerd maar staan op de whitelist van Adblock Plus. Wil je deze advertenties niet zien? Dan moet je je hiervoor afmelden. Ze staan standaard wel ingeschakeld.

Voordelen en nadelen van AdBlock

Pluspunten (+)

 • Gratis adblocker.
 • Blokkeert zo goed als alle advertenties van grote adverteerders op alle webpagina’s.
 • Heel eenvoudig te installeren en makkelijk in gebruik.
 • De extensie in geïnspireerd op Adblock Plus en dus ook op dezelfde manier te gebruiken – overstappen is dus easy peasy.
 • Instellingen zijn eenvoudig aan te passen.

Minpunten (-)

 • Bij gebruik van meerdere tabs wordt je browser minder snel.
 • Bij YouTube komen er regelmatig wat advertenties tussendoor gepiept.

Doen Adblock Plus en AdBlock het in Chrome, Safari en Firefox?

Goed nieuws, voor de meest gebruikte browsers zoals Chrome, Safari en Firefox kun je altijd kiezen tussen Adblock Plus en AdBlock. Dat geldt echter niet voor Internet Explorer. De Adblock-extensie is voor IE niet beschikbaar.

Adblock Plus werkt in: Android, Chrome, Firefox, Internet Explorer, Maxthon, Opera, Safari en Yandex.

De extensie van AdBlock werkt in: Chrome, Firefox, Microsoft Edge, Safari, en Opera (desktop), 64-bit iPhones en iPads met iOS 9 en nieuwer, Samsung Galaxy S6 en Galaxy S7 telefoons (Samsung Internet browser uitgezonderd).

Adblock Plus op Android

Het team achter Adblock Plus heeft Adblock Browser ontwikkeld. De naam zegt het al, een browser (app), ook te gebruiken in combinatie met Android. De app gebruik je in plaats van Chrome, Safari of Firefox bijvoorbeeld. Alleen worden bij deze browser de advertenties en trackers al automatisch geblokkeerd.

Veelgestelde vragen over AdBlock en Adblock Plus 

Is Adblock Plus de betaalde versie van AdBlock?

Deze vergissing wordt regelmatig gemaakt, maar nee: Adblock Plus was zelfs eerder dan Adblock en beide browser-extensies zijn gratis te gebruiken. De extensies zijn trouwens ook door verschillende developers gemaakt. Wel is Adblock duidelijk geïnspireerd op Adblock Plus.

Waarom werkt AdBlock niet met Internet Explorer?

Het is niet de vraag waarom AdBlock geen Internet Explorer ondersteunt, maar eerder andersom. IE ondersteunt Adblock niet omdat het een JavaScript-extensie is. En zoals je misschien wel weet, werken die niet met Internet Explorer.

Hoe schakel ik AdBlock (Plus) uit voor een specifieke website?

Wil je een site die je regelmatig bezoekt whitelisten? Ga naar het juiste webadres en klik op het icoontje van de extensie. Je vindt het symbooltje rechts van je adresbalk (alleen bij Safari links). In AdBlock krijg je nu een lijstje met opties voor de site die je bezoekt. Nu kun je ervoor kiezen om niets te blokkeren van pagina’s op dit domein. In Adblock Plus klik je op ‘inschakelen voor deze site’. De tekst verandert dan in ‘uitgeschakeld op deze site’. Nu worden de advertenties niet meer geblokkeerd voor deze site.

Wat is het verdienmodel van een adblocker?

Adblockers draaien meestal op donaties, maar er gaat ook het ‘gerucht’ dat top-adverteerders zoals Google AdBlock en Adblock Plus een flinke smak geld hebben betaald om hun advertenties toch nog regelmatig te tonen. Dit is inmiddels al lang geen geheim meer, want op hun site vertelt Adblock Plus uitgebreid over het Acceptable Ads-initiatief. Grotere adverteerders betalen een bedrag en worden dan gewhitelist. Een advertentie moet hiervoor wel aan de Acceptable Ads-criteria voldoen. Lees hier meer over het Acceptable Ads-initiatief.

Waarom blijf ik sommige advertenties toch zien?

Als je bovenstaande vraag over het verdienmodel van adblockers en Adblock Plus in het bijzonder hebt gelezen, kun je het antwoord op deze vraag wel raden. Grote kans dat de advertenties die je blijft zien op de witte lijst der ‘Acceptable Ads’ staan.

adblock

Conclusie – welke adblocker is beter: AdBlock of Adblock Plus?

Bij een nek-aan-nek-strijd zoals in dit geval, is de conclusie altijd een beetje onderhevig aan persoonlijke voorkeur. Beide extensies zijn gratis en werken prima. En allebei gebruiken ze standaard dezelfde info om advertenties te blokkeren. Hoewel het vervelend is dat ‘acceptabele advertenties’ standaard aan staat en je dit zelf uit moet schakelen, is het in zowel Adblock als Adblock Plus zo gepiept. Net als het aanpassen van instellingen: eitje in beide extensies. Adblock is iets gebruiksvriendelijker, terwijl Adblock Plus je meer opties biedt bij het blokkeren van advertenties.

Dus welke kies je? Het beste baseer je je keuze op basis van je browser of surfgedrag. Gebruik je meerdere tabs naast elkaar en vind je browsersnelheid belangrijk? Dan kies je voor Adblock Plus. Bij voorkeur in combinatie met Firefox. Is Chrome je favoriete browser? Dan installeer je Adblock. Hoe dan ook: je kunt geen slechte keuze maken tussen deze twee.

Deel:
Article title

Laat een reactie achter