X
Prijzen

1. Zoek je een vrijstaande of inbouw vaatwasser?

2. Wat is de inbouwhoogte (nishoogte)?

Het formaat van een inbouw vaatwasser wordt uitgedrukt in de “nishoogte”, dus eigenlijk de hoogte van het inbouwgedeelte in je keuken. Eigenlijk zijn er gewoon twee maten. Verreweg de meeste keukens hebben gewoon een standaard nishoogte: de hoogte van het inbouw is maximaal 90 cm. Een enkele vaatwasser is gemaakt voor een extra hoge nishoogte. Deze is tot 92,5 cm hoog. Als het aanrechtblad van je keuken niet extra hoog is, dan of mag je er vanuit gaan dat je gewoon voor het standaardhoogte kan gaan.

3. Bedieningspaneel aan de binnenzijde of buitenzijde?

Aan de binnenzijde
Een volledig geïntegreerde vaatwasser gaat helemaal op in je keuken, doordat een deur van je keuken op de deur van de vaatwasser wordt gemonteerd. Het bedieningspaneel van een volledig geïntegreerde vaatwasser zit daarom aan de binnenkant van het apparaat.


Aan de buitenzijde
Als je geen volledig geïntegreerde vaatwasser hebt, dan zit het bedieningsgedeelte aan de voorzijde van het apparaat en is er geen deur van de keuken op de vaatwasser gemonteerd.

4. Wat voor soort vaatwasser zoek je?

Er zijn drie modellen vrijstaande vaatwassers:

Model Gezinsgrootte Capaciteit
Normale vaatwasser 3 of meer personen 12 of meer couverts
Smalle vaatwasser 1-3 personen en kleine keuken 9 couverts
Mini-vaatwasser 1 persoon en kleine keuken 4-6 couverts

5. Wat is de grootte van je huishouden?

De grootte van je huishouden bepaalt de geadviseerde capaciteit:

Gezinsgrootte Capaciteit
Klein gezin (1-2 personen) Tot 12 couverts
Gemiddeld gezin (3-4 personen) 12 of 13 couverts
Groot gezin (5+ personen) 13 couverts of meer

6. Wil je een energiezuinige vaatwasser?

Een energiezuinige vaatwasser gemiddeld zo’n 200-300 Euro duurder in de aanschaf, afhankelijk van het merk en het model. Als geld besparen je belangrijkste reden is voor een energiezuinige vaatwasser, dan moet je er rekening mee houden dat je de hogere aanschafkosten er meestal pas na ongeveer 5-10 jaar er weer uit hebt.

Als je het milieu ook een belangrijk argument vindt, dan is een energiezuinige vaatwasser een voor de hand liggende keuze. Je verdient het na verloop van tijd weer terug en je energierekening wordt erdoor verlaagd. 

7. Waar komt de vaatwasser te staan?

8. Wil je de vaatwasser later kunnen starten (startuitstel)?

Veel vaatwassers hebben een uitgestelde start functie. Hiermee kan je zelf bepalen wanneer de vaatwasser begint met draaien. Dat kan handig zijn als je wil dat hij pas gaat draaien op een moment dat je geen last hebt van het geluid, of als je hem ’s nachts wil laten draaien omdat de stroom dan goedkoper is.